Авіатроща літака Пригожина: констатація фактів, двозначність, викривленість інформації, суперечності зі змістом новин у заголовках ЗМІ

Авіатроща літака Пригожина: констатація фактів, двозначність, викривленість інформації, суперечності зі змістом новин у заголовках ЗМІ

24 Серпня 2023
1416
24 Серпня 2023
09:15

Авіатроща літака Пригожина: констатація фактів, двозначність, викривленість інформації, суперечності зі змістом новин у заголовках ЗМІ

1416
Експрес-скринінг медійних заголовків перших новин про катастрофу бізнесджету, який належав очільнику «Вагнера».
Авіатроща літака Пригожина: констатація фактів, двозначність, викривленість інформації, суперечності зі змістом новин у заголовках ЗМІ
Авіатроща літака Пригожина: констатація фактів, двозначність, викривленість інформації, суперечності зі змістом новин у заголовках ЗМІ

Новина про авіатрощу бізнесджету Embraer Legacy 600 у Тверській області РФ стала топовою в українських та західних ЗМІ після того, як стало відомо, що літак належав ватажку ПВК «Вагнер» Євгенію Пригожину, а сам він значився у списках пасажирів.

Джерелом інформації — спочатку про саму авіакатастрофу, а пізніше про те, що власником бізнесджету є Пригожин, — були російські ЗМІ. Але на той момент, коли близько восьмої вечора 23 серпня вони повідомили, що літак — приватна власність головного  «вагнерівця», а його ім'я — у списках пасажирів, було невідомо, чи справді Пригожин перебував на борту. Відповідно, питання його загибелі залишалося відкритим.

Тож «Детектор медіа» вирішив відстежити, під якими заголовками українські та іноземні ЗМІ поширювали цю інформацію, яка таїла в собі спокусу якомога скоріше оголосити ватажка російських терористів мертвим.

Низка українських медіа у заголовках повідомляла лише про факт авіакатастрофи й про те, що на борту літака, ймовірно, міг бути Пригожин, утримуючись від передчасного висновку щодо його  загибелі.

«У Росії розбився літак з 10 людьми: серед пасажирів значився Пригожин» — «Укрінформ».

«У Тверській області розбився літак, у якому міг бути Прігожин» — «Радіо Свобода».

«У Росії розбився літак, серед пасажирів значиться Пригожин — рос ЗМІ» — «Українська правда»  

«У Росії розбився приватний літак. На борту, ймовірно, перебував Пригожин — ЗМІ» — «Дзеркало тижня». 

«У літаку, що розбився в РФ, серед пасажирів значився Євген Пригожин» — «Громадське радіо». 

«У Росії впав літак Пригожина, він значився серед пасажирів, — росЗМІ» — «УНІАН»

«Літак, на якому нібито був Пригожін, розбився в Росії: його могла збити ППО» — «Дело».

«Пригожин значиться серед пасажирів літака, який розбився, — росЗМІ з посиланням на Росавіацію» — «Інтерфакс Україна».

Окремі ЗМІ припустилися двозначності, повідомляючи про належність бізнесджету Пригожину, й інформацію в заголовку можна було сприйняти так, наче терорист розбився разом зі своїм літаком.

«Бізнес-джет Пригожина впав за 50 кілометрів від резиденції Путіна» — NV 

«У Росії розбився літак Пригожина — росЗМІ» — «Кореспондент».

Але деякі медіа все ж таки не змогли втриматися від однозначних висновків, повідомивши про загибель главаря російських найманців як про факт, що вже є доведеним.

«Терорист Пригожин ліквідований у літаку у Тверській області» — «Цензор.НЕТ.»

«Верхівка групи Вагнера знищена. Під Москвою впав літак з Пригожиним та Уткіним» — «Ліга».

«У Росії розбився літак Пригожина, всі на борту — загинули, серед них і сам очільник Вагнера» — «Інформатор».

«У Росії розбився літак Пригожина. РосЗМІ пишуть, що збитий сам ватажок вагнерів і його заступник Уткін» — «Новинарня». 

У тексті самої новини «Новинарня» з посиланням на російський телеграм-канал SOTA повідомляє: «Росавіація стверджує, що серед пасажирів був і сам ватажок “вагнерів”. Про це 23 серпня пишуть російські ЗМІ».  При цьому при переході за посиланням на канал SOTA читаємо таке: «У МНС заявили про загибель 10 людей, що перебували на борту приватного літака ПВК "Вагнер", який впав».

Інші медіа взагалі продемонстрували суперечність у поданні інформації, що, вочевидь, заплутувало читача в її сприйнятті. У заголовках вони повідомляли, що Пригожин перебував на борту літака, а в тексті новини — про те, що «невідомо», чи справді він там був, або про те, що він лише значився у списках пасажирів.

«Над Тверською областю впав літак Пригожина: всередині був сам голова ПВК "Вагнер"» — 24 канал

Натомість, у тексті новини: «Чи перебував на борту сам Пригожин, наразі невідомо. Однак росіяни повідомляють, що той був у списку пасажирів».

«Росія стверджує: у літаку, що розбився, був Пригожин» — «Главком».

У тексті новини: «У літаку, який сьогодні розбився у Тверській області РФ, серед пасажирів значився Євген Пригожин. Про це передають ЗМІ з посиланням на Росавіацію».

«Російська ППО збила літак Пригожина: він був на борту» — «Фокус».

При цьому в тексті самої новини журналісти «Фокусу» надали посилання на телеграм-канал свого видання, де повідомлялося протилежне: «На борту бізнес-джету Embraer 600 перебувало семеро людей — усі вони загинули в результаті катастрофи. Чи був серед них сам Пригожин — невідомо». 

«У літаку, що розбився в Тверській області РФ, летів Євген Пригожин» — «Факти ICTV».

У першому ж абзаці новини: «У російському літаку, що розбився у Тверській області, серед пасажирів значився очільник приватної військової компанії (ПВК) Вагнера Євген Пригожин».

«Пригожин був на борту літака, який розбився в Росії» — «РБК-Україна» з посиланням на власну інформацію російського видання «Фонтанка».

Ряд західних ЗМІ звістку про катастрофу пригожинського літака надали у стримано-інформативному ключі.  

 «Вважається, що на борту літака, що розбився в Росії, перебував співробітник "Вагнера" Євгеній Пригожин» — The Washington Post

 «Шеф ПВК "Вагнер" — у списку пасажирів розбитого літака» — ВВС.

 «Пригожин у маніфесті літака, який розбився в Росії» Wall Street Journal.

Не очікуючи офіційного підтвердження факту загибелі Пригожина, про його смерть повідомив New York Post. До того ж ватажка терористичного угруповання «Вагнер»  видання чомусь назвало «дисидентом». 

«Російський дисидент Євгеній Пригожин загинув після авіакатастрофи під Москвою: група "Вагнера"»

Після 22:00 23 серпня у російських ЗМІ з'явилася інформація: у Росавіації підтвердили, що керівник ПВК «Вагнер» Пригожин та командир Дмитро Уткін були на борту літака, який впав у Тверській області РФ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1416
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду