Музей Куїнджі, Донецький драмтеатр. Росіяни напали на 135 об'єктів культурної спадщини

Музей Куїнджі, Донецький драмтеатр. Росіяни напали на 135 об'єктів культурної спадщини

2 Квітня 2022
2875
2 Квітня 2022
10:34

Музей Куїнджі, Донецький драмтеатр. Росіяни напали на 135 об'єктів культурної спадщини

2875
Згідно Гаазької конвенцією 1954 року, руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином.
Музей Куїнджі, Донецький драмтеатр. Росіяни напали на 135 об'єктів культурної спадщини
Музей Куїнджі, Донецький драмтеатр. Росіяни напали на 135 об'єктів культурної спадщини

У Міністерстві культури та інформаційної політики зафіксували 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України станом на 31 березня. Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Бомбардувань та обстрілів зазнали театри і кінотеатри, бібліотеки, музеї, церкви.

Внаслідок російської агресії згоріла історична будівля краєзнавчого музею в селі Іванків на Київщині. Влучанням авіабомби російські окупанти майже повністю зруйнували будівлю Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі. Пошкоджені будівлі Маріупольського художнього музею імені Архипа Куїнджі, а також краєзнавчого музею в Охтирці на Сумщині.

Повність або часткрово зруйновано:

релігійні споруди – 59 об'єктів.Серед них: православні храми Православної Церкви України та Української Православної церкви Московського патріархату, протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті, іудейські синагоги.

об’єктикультурної спадщини – 58 об'єктів. Це пам’ятки архітектури та містобудування. Серед них 5 – це пам’ятки національного значення. Постраждали 25 цінних об’єктів історичної забудови – старовинних будівель другої половини ХІХ – початку ХХ ст., а також 10 пам’ятників – меморіальних стел або скульптур, пов’язаних з історичними подіями. Пошкоджені 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, 6 театрів і кінотеатрів, 5 бібліотек.

Злочини зафіксовані на території 10 областей України та у Києві:

54 – у Харківській області;

22 – у Донецькій області;

16 – у Чернігівські області;

10 – у Київській області;

9 – у Луганській області;

9 – у Сумській області;

5 – у Києві;

4 – у Запорізькій області;

4 – у Житомирській області;

1 – у Дніпропетровській області;

1 – у Херсонській області.

«Список знищеної та пошкодженої російськими окупантами української культурної спадщини чималий. За всі ці безчинства окупанти мають відповісти. Ми закликаємо українців і надалі допомагати фіксувати злочини росіян на національній платформі. При цьому необхідно пам'ятати про особисту безпеку – вона на першому місці. Всю інформацію буде використано, як доказову базу щодо злочинів російської федерації», – зазначив міністр культури та інформаційної політики.  Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, на початку березня У МКІП запустили ресурс для збору фото- та відеодоказів руйнування культурної спадщини російськими окупантами.

18 березня Комітет з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО ухвалив декларацію щодо війни в Україні. Згідно із текстом документу, Росія повинна припинити будь-які форми пограбування, незаконного привласнення та вандалізму, спрямовані проти культурних цінностей, а також країна-агресор має утримуватися від реквізиції рухомих культурних цінностей, що знаходяться в Україні.

Фото Донецького обласного академмічного драмтеатру з сайту culturecrimes.mkip.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду