Другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди не переживе: співробітники звертаються по допомогу

Другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди не переживе: співробітники звертаються по допомогу

22 Листопада 2023
1083
22 Листопада 2023
21:38

Другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди не переживе: співробітники звертаються по допомогу

1083
До 301-ї річниці з дня народження видатного українського філософа та поета його музей відкриває збір «301 справжній друг Сковороди». Мета — зібрати 3 млн гривень для першочергових робіт, щоби законсервувати пошкоджену російською ракетою будівлю до майбутньої реставрації.
Другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди не переживе: співробітники звертаються по допомогу
Другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди не переживе: співробітники звертаються по допомогу

Вже другу зиму зруйнований Музей Григорія Сковороди на Харківщині зустрічає без консервації та реставрації — після того, як 6 травня 2022 року російська ракета прицільним влучанням пошкодила Національний меморіальний комплекс видатного українського філософа в селі Сковородинівка. 

Як повідомляють працівники музею на своєму сайті, будівля потребує негайного проведення протиаварійних та консерваційних робіт, щоби зберегти те, що залишилось від неї після влучання.  

До 301-ї річниці з дня народження філософа музей вирішив відкрити збір «301 справжній друг Сковороди». 

«Кошти ні на реставрацію, ні на протиаварійні роботи музею в цьому році не були виділені. Саме тому ми й ініціювали цей збір. Щоб почати хоча б мінімальний процес з протиаварійних та консерваційних робіт. А також для того, щоб нас побачили і почули, звернули увагу і ми змогли налаштувати спільний діалог між державою, бізнесом та громадськістю — тими, хто хоче нам допомогти», — сказала заступниця директорки Музею Сковороди Настя Іщенко в коментарі  «УП.Життя». 

Мета — зібрати 3 мільйони гривень для першочергових робіт, щоби законсервувати будівлю до майбутньої реставрації. 

«Наближається ще одна зима, а музей все ще не був законсервований. Чим довше ми чекаємо, тим більше він руйнується. Ми закликаємо підтримувати армію, бо вона зберігає життя тут і зараз. Донати на потреби ЗСУ першочергові. Та за можливості просимо долучитись до підтримки музею — культурної спадщини України, яка формує національну свідомість та зберігає памʼять для майбутніх поколінь», — пояснюють співробітники музею. 

Після ракетного удару вцілілою залишається статуя філософа, яка стала своєрідним символом стійкості. У будинку, зруйнованому росіянами, Григорій Сковорода жив і творив, у ньому ж і помер 9 листопада 1794 року. На території музею — його могила та улюблені місця: криниця й дуб, під яким любив працювати поет.  

«"Твій справжній друг Григорій Савич" — саме так сам Сковорода підписувався у листах до своїх друзів та учнів. 3 грудня відбудеться 301 рік з дня народження видатного українця, який вчив нас бути собою, жити "по натурі" — тобто за покликанням, робити те, до чого були народжені, та бути друзями один одному. Час і нам показати силу справжньої дружби Григорію Савичу та подарувати йому можливість знов відчути себе вдома», —  коментує ініціаторка проєкту Настя Іщенко. 

Музей закликає небайдужих відкривати свої мінізбори від 5 тисяч гривень, щоб зібрати повну суму. Кожен учасник власного збору в межах великої ініціативи отримає відзнаки від Музею «на знак дружби». Долучитись до проєкту можна і в інший спосіб — жертвуючи до колекції музею книги, твори мистецтва. 

Нагадаємо, о 23 годині 6 травня 2022 року росіяни обстріляли музей Григорія Сковороди у Сковородинівці. На території перебував 35-річний охоронець, він отримав пораненняНайцінніші експонати музейної колекції вдалося врятувати —  їх заздалегідь перенесли в безпечне місце.

За перший місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України. Влучанням авіабомби російські окупанти майже повністю зруйнували будівлю Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі, пошкоджені будівлі Маріупольського художнього музею імені Архипа Куїнджі, а також краєзнавчого музею в Охтирці на Сумщині.

Фото: будівля Музею Григорія Сковороди після прицільного влучання російської ракети / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду