Угорський єврокомісар вимагав від України закрити «Миротворець», погрожуючи наслідками – ЗМІ

Угорський єврокомісар вимагав від України закрити «Миротворець», погрожуючи наслідками – ЗМІ

16 Лютого 2021
5485
16 Лютого 2021
10:01

Угорський єврокомісар вимагав від України закрити «Миротворець», погрожуючи наслідками – ЗМІ

5485
Олівер Варгеї на посту єврокомісара з питань політики сусідства та розширення відповідає в тому числі за відносини ЄС з Україною.
Угорський єврокомісар вимагав від України закрити «Миротворець», погрожуючи наслідками – ЗМІ
Угорський єврокомісар вимагав від України закрити «Миротворець», погрожуючи наслідками – ЗМІ

Єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї на засідання Ради асоціації ЄС-Україна вимагав внести до спільної заяви слова про те, що в Україні утискають національні меншини, маючи на увазі угорців Закарпаття. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на джерела.

За даними видання, пропозиції Варгеї з’явилися в останній момент перед засіданням, що саме по собі суперечить звичаям ЄС, але єврокомісар категорично вимагав їх врахувати, стверджуючи, що його пропозиції є критично важливими.

«Цього разу, як не дивно, йшлося не про мову і не про освіту. Натомість єврокомісар вимагав від України припинити діяльність сайту "Миротворець". Офіційно це було сформульовано так: Варгеї пропонував, щоби Київ зобов’язався "розслідувати" чи то "переслідувати" тих в Україні, хто вчиняє незаконні дії "стосовно депутатів Європарламенту" і "розкриття їхніх персональних даних". Заодно наша держава мала визнати, що такі незаконні дії справді відбуваються і що цей розвиток подій непокоїть як Київ, так і Брюссель», – пише видання.

Українські учасники зустрічі потім переказували колегам в урядовій делегації, що комісар доводив: в Україні «принижують» і навіть «знищують» представників угорської меншини. На підставі цих аргументів узгодження підсумкової заяви Ради асоціації виявилося заблокованим. Українська делегація не погодилася на ці вимоги. 

На вимогу угорського комісара про те, щоби додати у спільну заяву саміту фразу, якою Україна визнала би переслідування меншин, прем’єр Денис Шмигаль відповів відмовою.

Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель наполіг на тому, що необхідно знайти компроміс, і саме тому сторони більше ніж на годину запізнилися на підсумкову пресконференцію.

У підсумку з тексту видалили згадки про те, що Україна визнає «утиски» угорців, заяву Ради асоціації погодили і політики вийшли до преси. Вже на пресконференції Варгеї заявив, що ЄС може й не погодитися на оновлення Угоди про асоціацію. Втім, джерела Європейської правди у Києві та Брюсселі говорять, що реальної загрози для угоди немає.

У 2017 році в Україні набув чинності закон про освіту. Згідно з новим законом, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова. 

Угорщина розцінила зміни в освітньому законодавстві України як порушення гуманітарних прав угорців, які проживають на території України. Офіційний Будапешт блокує зустрічі на рівні міністрів Україна-НАТО та періодично просить  альянс припинити допомогу Києву «через провал реформ».

У вересні 2018 року очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто потрапив у базу сайту «Миротворець». Причиною внесення Сійярто в «чистилище» став «замах на суверенітет і територіальну цілісність України та прямі загрози збройних вторгненням в Україну». У МЗС Угорщини заявили, що внесення Сійярто в базу «Миротворця» свідчить про «антиугорські настрої в Україні».

Фото: European Parliament/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5485
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду