Заперечував існування України: митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

Заперечував існування України: митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

13 Липня 2023
2394
13 Липня 2023
20:39

Заперечував існування України: митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

2394
Згідно з санкціями статей, йому може загрожувати до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Заперечував існування України: митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру
Заперечував існування України: митрополиту УПЦ МП Павлу оголосили нову підозру

СБУ викрила нові факти протиправної діяльності митрополита УПЦ Московського патріархату Павла (Петра Лебедя), повідомила пресслужба відомства.

За інформацією Служби безпеки, за день до оголошення митрополитові першої підозри він дав відеоінтерв’ю одному з українських видань, у якому «заперечив існування України як суверенної держави».

Окрім того, Павло назвав російську війну проти України «громадянським конфліктом», який нібито триває з 2014 року.

Йому повідомили про нову підозру за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно).

«Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Продовжуються слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів. Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна», — зазначили у відомстві.

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Наступного дня суд призначив митрополиту УПЦ МП Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета. 

Під час судового засідання прокурори подали клопотання, щоби протягом домашнього арешту він не користувався соціальними мережами та відеохостингами.

Згодом митрополиту УПЦ МП Павлу продовжили запобіжний захід у виді домашнього арешту із зобов’язанням носити браслет до 1 липня. Під час судового засідання 29 травня підозрюваний заперечив зв’язки з Московським патріархатом та розпалювання релігійної ворожнечі.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2394
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду