The Washington Post із посиланням на секретні документи Пентагону написала про ймовірні контакти «вагнерівців» з розвідкою України

The Washington Post із посиланням на секретні документи Пентагону написала про ймовірні контакти «вагнерівців» з розвідкою України

15 Травня 2023
4073
15 Травня 2023
13:53

The Washington Post із посиланням на секретні документи Пентагону написала про ймовірні контакти «вагнерівців» з розвідкою України

4073
Засекречену інформацію «злили» в мережу через платформу Discord.
The Washington Post із посиланням на секретні документи Пентагону написала про ймовірні контакти «вагнерівців» з розвідкою України
The Washington Post із посиланням на секретні документи Пентагону написала про ймовірні контакти «вагнерівців» з розвідкою України

Засновник російської ПВК «Вагнер» Євген Пригожин буцімто не раз пропонував Україні в обмін на відведення підрозділів ЗСУ з Бахмута, де його найманці зазнають великих втрат, розкрити дані про позиції військ РФ для атак. Про це пише «BBC News Україна» із посиланням на ексклюзивну публікацію газети The Washington Post від 13 травня. WP своєю чергою посилається на секретні документи Пентагону, які «злили» в мережу через платформу Discord.

«Таку пропозицію "кухар Путіна" зробив через свої таємні контакти Головному управлінню розвідки Міноборони України наприкінці січня, коли "вагнерівці" гинули під час штурмів Бахмута тисячами», — уточнює WP і додає, що українська сторона на це не погодилася.

Двоє українських посадовців підтвердили WP, що Пригожин кілька разів розмовляв з управлінням української розвідки. Один з них повідомив, що очільник «Вагнера» неодноразово робив пропозицію щодо Бахмута, але Київ відхиляв її, тому що не довіряє йому. Цю думку поділяє й американський чиновник, з яким спілкувалося WP.

Інші «злиті» документи проливають світло на те, як у Міноборони РФ у приватному порядку розмірковують над реакцією на критику Пригожина та його вимоги про додаткові ресурси. У документах також ідеться про боротьбу за владу між «кухарем Путіна» та вищими російськими посадовцями, зокрема, міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

«На цьому напруженому тлі Пригожин підтримував таємні стосунки з українською розвідкою, які, крім телефонних дзвінків, містили також особисті зустрічі з офіцерами ГУР у невказаній африканській країні, йдеться в одному документі», — звертає увагу The Washington Post у своїй публікації.

Окрім цього, автори матеріалу пишуть, що Пригожин начебто говорив офіцеру української розвідки про труднощі російської армії з постачанням боєприпасів. Він також нібито порадив українцям продовжувати наступ на кордоні з тимчасово окупованим Кримом, коли моральний дух російських військ був низьким.

WP пише, що Кремль не відповів на прохання прокоментувати зв'язок Пригожина з Україною.

Пригожин спочатку прокоментував статтю WP з іронією. «Звісно, я можу підтвердити цю інформацію. Нам взагалі немає чого приховувати від іноземних спецслужб. Ми досі з Будановим (голова ГУР) перебуваємо в Африці», — написав Пригожин 14 травня у своєму телеграм-каналі.

Пізніше він дав розлогий аудіокоментар, у якому назвав твердження WP домислами.

The Washington Post прибрала з інтерв'ю Володимира Зеленського, яке вийшло на сайті газети 13 травня, фрагмент, у якому президента України запитують про контакти Пригожина з Головним управлінням розвідки МОУ. Пізніше газета повернула на сайт цю частину інтерв'ю.

Ось видалені фрагменти розмови WP з українським президентом.

WP: Документи вказують на те, що ГУР, ваше розвідувальне управління, підтримує неофіційні контакти з Євгеном Пригожиним і ви були в курсі, зокрема, зустрічі Євгена Пригожина з офіцерами ГУР. Це правда?

Володимир Зеленський: Це питання (військової. — Ред.) розвідки. Ви хочете, щоб мене судили за державну зраду? І тому дуже цікаво, якщо хтось каже, що у вас є документи, або якщо хтось із нашого уряду розповідає про діяльність нашої розвідки, я хотів би запитати у вас: з якими джерелами в Україні ви контактуєте? Хто говорить про діяльність нашої розвідки? Адже це найтяжчий злочин у нашій країні. З якими українцями ви розмовляєте?

На цьому моменті журналісти запевняють Зеленського, що ніхто з українських чиновників про це з ними не говорив, і наголошують, що вони спираються лише на витік документів.

WP: Я можу зачитати, яка є інформація про Пригожина і ГУР. 13 лютого Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки України, повідомив вам про російський план із дестабілізації Молдови за допомогою двох колишніх співробітників «Вагнера». Буданов повідомив вам, що розглядає цю схему як спосіб (російської сторони. – Ред.) викрити Пригожина (в контактах із ГУР. — Ред.), тому що «ми маємо з ним справу». Ви доручили Буданову поінформувати президента Молдови Майю Санду, а Буданов сказав вам, що ГУР повідомило Пригожину, що його оголосять зрадником, який працює на Україну. У документі також ідеться про те, що Буданов очікував, що росіяни використають деталі секретних переговорів Пригожина з ГУР і зустрічей з офіцерами ГУР в Африці.

Володимир Зеленський: Слухайте, якщо чесно, ну ви просто щось читаєте, щось говорите. Я просто не розумію, звідки ви це берете, з ким розмовляєте тощо. Ви розповідаєте про те, як я зустрічався з Будановим. Це свідчить про те, що у вас — як би це висловитися? — схоже, що у вас є люди, у яких є якісь записи, або у вас є докази, або у вас щось є, тому що так це виглядає. Ви знову робите, я прошу вибачення, те, що робили раніше. Ви публікуєте якусь інформацію, яка не допомагає нашій державі. Тож я не зовсім розумію, про що ви говорите. Я не зовсім розумію вашу мету. Ваша мета — допомогти Росії? Значить, у нас різні цілі. Якщо я не сиджу з ними за одним столом, я не зовсім розумію, про що ми говоримо. Кожне з цих питань просто демотивує Україну, демотивує певних партнерів допомагати Україні. Так чи інакше, я просто не розумію вашої мети.

Далі журналісти WP продовжують наполягати, що ніхто не повідомляв їм цю інформацію особисто. Президент України у відповідь продовжує говорити, що інформацію їм передали.

Володимир Зеленський: Вони (документи. — Ред.) не були в інтернеті, вони були частиною чогось. Ми, нормальне суспільство, не могли отримати доступ до всього цього. Не могли. А потім, я думаю, почала з'являтися інформація, яку стали публікувати частково, і все інше. Я думаю, що це ваше — або вашої редколегії, або когось іще. Я не хочу нікого образити, я не знаю. Тому сьогодні ви публікуєте цю інформацію по частинах. Ви публікуєте інформацію про контрнаступ України, про те чи інше. Я вам сказав, що я думаю, що це — як би висловитися? — хтось десь щось почув, хтось десь щось опублікував, але інформацію скомпілювали, і вона різна і не працює на користь України.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що в мережу потрапила особиста інформація 237 тисяч службовців федерального уряду США внаслідок витоку даних.

Берлінська поліція розслідує витік інформації, що з'явилася в німецьких медіа про можливий візит президента України Володимира Зеленського до столиці Німеччини в середині травня.

Президент Microsoft Бред Сміт заявив, що група «Вагнер» та російська розвідка намагалися проникнути на ігрові платформи, такі як Discord, для ведення інформаційної кампанії. 

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4073
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду