Пентагон про «злив» документів: Оприлюднені надзвичайно таємні дані — це серйозний безпековий ризик

Пентагон про «злив» документів: Оприлюднені надзвичайно таємні дані — це серйозний безпековий ризик

11 Квітня 2023
3784
11 Квітня 2023
11:21

Пентагон про «злив» документів: Оприлюднені надзвичайно таємні дані — це серйозний безпековий ризик

3784
У Білому домі наразі не знають, хто стоїть за «витоком» документів, а в Держдепі запевняють, що він не вплине на підтримку України.
Пентагон про «злив» документів: Оприлюднені надзвичайно таємні дані — це серйозний безпековий ризик
Пентагон про «злив» документів: Оприлюднені надзвичайно таємні дані — це серйозний безпековий ризик

Міністерство оборони США ще оцінює масштаби витоку секретної інформації протягом останніх тижнів, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. Про це на брифінгу в понеділок заявив помічник голови Пентагону Кріс Міґер, повідомляють AP, VoA і CNN.

За його словами, в результаті витоку була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США.

«Це дуже засекречені таємні матеріали, які люди в Міністерстві оборони і, безумовно, в інших органах влади США використовують для своєї роботи», — зазначив він. 

Крім того, протягом останніх вихідних посадовці США спілкувалися із союзниками і партнерами, деякі з яких також мають стосунок до оприлюдненої інформації.

«Міністерство оборони працює цілодобово, щоб вивчити обсяг і масштаби розповсюдження, оцінений вплив і наші заходи щодо пом'якшення наслідків. Ми все ще розслідуємо, як це сталося, а також масштаби проблеми», – пояснив помічник керівника Пентагону.

Він додав, що Міноборони США вжило кроків для детальнішого вивчення того, як і кому поширюється «злита» інформація, а також що вона може містити.

Представник Пентагону, який говорив з Associated Press на умовах анонімності, сказав, що Пентагон вжив заходів для зменшення кількості людей, які мають доступ до секретних матеріалів.

Координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив на брифінгу, що у Білому домі наразі не знають, хто стоїть за витоком секретних військових документів.

«Ми не знаємо, що у цих документах, ми не знаємо, хто несе відповідальність за це, і ми не знаємо, чи є у тих, хто це зробив, більше документів, які вони хочуть опублікувати», — сказав Кірбі.

Він уточнив, що після перевірки стане відомо, яка частина опублікованих документів – підроблена, а яка – дійсна.  

Тим часом заступник речника Держдепу Ведант Патель запевнив, що інцидент із публікацією секретних документів американського Міністерства оборони не вплине на підтримку України у війні з Росією.

«Що я хотів би сказати загалом, і ви знаєте, що це не новина, так це те, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну на тлі жорстокої російської агресії стільки, скільки буде потрібно, і так буде й надалі», — підкреслив він.

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. 

Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Відзначимо, раніше дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord. При цьому деякі давніші «документи», датовані січнем, могли бути розміщені в інтернеті раніше, хоча точно невідомо, коли саме. Крім того, журналісти визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду