Данілов: Росія може поширити в мережі фейкові документи, використавши «злив» даних Пентагону

Данілов: Росія може поширити в мережі фейкові документи, використавши «злив» даних Пентагону

16 Квітня 2023
1116
16 Квітня 2023
15:05

Данілов: Росія може поширити в мережі фейкові документи, використавши «злив» даних Пентагону

1116
Секретар РНБО зауважив, що остаточне рішення зі стратегічних дій на фронті, враховуючи всі поточні обставини, ухвалює українська сторона. Вона представлена обмеженим колом осіб на чолі з Верховним головнокомандувачем.
Данілов: Росія може поширити в мережі фейкові документи, використавши «злив» даних Пентагону
Данілов: Росія може поширити в мережі фейкові документи, використавши «злив» даних Пентагону

Росія може використати ситуацію з витоком даних Пентагону щодо контрнаступу ЗСУ і «вкинути» в мережу фейкові документи. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини», пише «Укрінформ».

«Документи є різні. Є частина документів, які можуть бути чутливими з того чи іншого питання. Є частина документів, які зараз можуть з'являтися в мережі, які не мають відношення до цього процесу. Але ті країни, які зацікавлені, передусім Росія, можуть зараз кидати певні документи під виглядом саме цього "витоку"», — цитує видання секретаря РНБО.

Він також зазначив, що Україна має зважати на ймовірність подібних фейкових «вкидів» та ретельно аналізувати інформацію. Водночас Данілов підкреслив, що відносини з нашими партнерами мають залишатися міцними.

«Коли будуть відбуватися ті чи інші військові дії на фронті, знає наша сторона. Наша військові на чолі з Верховним головнокомандувачем ухвалюють остаточне рішення у тій чи іншій ситуації. Про те, що стосується стратегічних питань, знає дуже обмежене коло осіб. Рішення ухвалюватимуть з урахуванням поточних обставин», — зауважив Данілов.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Раніше дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Розслідувачі Bellingcat встановили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord. Крім того, журналісти визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

11 квітня ми повідомляли про те, що Міністерство оборони США ще оцінює масштаби витоку секретної інформації протягом останніх тижнів, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. 

Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону. Ним виявився, як напередодні з’ясувало NYT, 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра.

Фото: lb.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду