Справа Тейшейри: У США притягнули до відповідальності 15 осіб через витік секретних документів Пентагону

Справа Тейшейри: У США притягнули до відповідальності 15 осіб через витік секретних документів Пентагону

11 Грудня 2023
872
11 Грудня 2023
23:51

Справа Тейшейри: У США притягнули до відповідальності 15 осіб через витік секретних документів Пентагону

872
У звіті міністерства Повітряних сил США зазначається, що до несанкціонованого витоку інформації причетний льотчик Джек Тейшейра, проте у 102-му підрозділі розвідувального крила Розвідувального управління Повітряних сил Нацгвардії США, у якому він служив, не вжили заходів після того, як стало відомо про його дії.
Справа Тейшейри: У США притягнули до відповідальності 15 осіб через витік секретних документів Пентагону
Справа Тейшейри: У США притягнули до відповідальності 15 осіб через витік секретних документів Пентагону

11 грудня міністерство Повітряних сил США повідомило про притягнення до дисциплінарної відповідальності 15 військових Національної гвардії через скандал «Discord Leaks», який стався після того, як льотчик Джек Тейшейра у квітні 2023 року злив у відкритий доступ секретні документи Пентагону. 

Департамент військово-повітряних сил опублікував звіт про результати розслідування генерального інспектора ВПС у відповідь на несанкціоноване розкриття секретної інформації особою в 102 розвідувальному крилі бази ВПС Національної гвардії, Отіс, штат Массачусетс. Зазначається, що міністр ВПС керував розслідуванням дотримання політики, процедур та стандартів, а також обстановки у підрозділі у 102 IW. Розслідування, яке охоплювало й організації поза підрозділами, було відокремлено від кримінального розслідування дій льотчика 1-го класу Джека Д. Тейшейри, проведеного міністерством юстиції США. 

Згідно зі звітом про розслідування, причиною несанкціонованого витоку секретних документів є «дії однієї людини, Тейшейри, якому пред'явлено звинувачення за шістьма пунктами через несанкціоноване розкриття інформації, що стосується національної оборони, і який наразі очікує дати суду». 

Розслідування показало, що військовослужбовці з підрозділу Тейшейри не вжили належних дій після того, як дізналися «про його розвідувальну діяльність. Однак розслідування не виявило доказів того, що члени наглядового ланцюжка Тейшейри були обізнані про його несанкціоноване розкриття інформації». 

У документі повідомляється про низку «непрямих факторів», які зробили можливим скандал з витоком інформації: непослідовні і неточні інструкції військовослужбовцям, неефективна процедура дисциплінарних стягнень і відсутність належної пильності з боку командування. 

Керівництво Повітряних сил американської Нацгвардії оголосило дисциплінарні покарання для 15 військовослужбовців. Командира 102-го розвідувального крила полковника Шона Райлі відсторонено, одному з його заступників оголошено догану. 

У 102-ій групі розвідки, спостереження і рекогносцировки у складі крила, де проходив службу Тейшейра, відсторонили командирів від виконання завдань, які передоручили іншим підрозділам у складі ПС США.  

Повітряні сили США також надали звіт про посилення заходів безпеки з метою недопущення подібних витоків у подальшому. Йдеться про посилення обмеженого доступу до секретної інформації, додаткових рекомендацій щодо багаторівневого фізичного захисту об'єктів і систем та посилення відповідальності за підозрілу поведінку. 

Нагадаємо, Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону — 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Джека Тейшейру. 

За даними The New York Times, Тейшейра керував приватною онлайн-групою «Thug Shaker Central» на геймерській платформі Discord. Це група з приблизно 20–30 переважно молодих чоловіків і підлітків, яких об'єднувала спільна любов до зброї, расистських онлайн-мемів і відеоігор. Журналісти вважають, що Тейшейра, ймовірно, публікував конфіденційні документи національної безпеки США в цій же онлайн-групі знайомих. 

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твітері й телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них ідеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Журналісти Bellingcat також визначили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням.

Дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Крім того, за даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Водночас Міністерство оборони США заявило, що ще оцінює масштаби витоку секретних даних, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США. 

Фото: Джек Тейшейра / The New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
872
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду