Зеленський прокоментував матеріал WP про «українські плани» з підриву «Північних потоків»

Зеленський прокоментував матеріал WP про «українські плани» з підриву «Північних потоків»

8 Червня 2023
5093
8 Червня 2023
09:08

Зеленський прокоментував матеріал WP про «українські плани» з підриву «Північних потоків»

5093
The Washington Post напередодні повідомило, начебто західні спецслужби знали про план українських військових знищити «Північні потоки» «невеликою командою водолазів, підпорядкованою безпосередньо головнокомандувачу ЗСУ».
Зеленський прокоментував матеріал WP про «українські плани» з підриву «Північних потоків»
Зеленський прокоментував матеріал WP про «українські плани» з підриву «Північних потоків»

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має стосунку до диверсії на російських газогонах «Північні потоки» у Балтійському морі у вересні минулого року.

Про це він сказав у середу в інтерв’ю виданням групи Axel Springer, коментуючи останні повідомлення ЗМІ про нібито план українських військових із підриву «Північних потоків».

Зеленський наголосив, що «нічого подібного Україна не робила».

«Я президент і віддаю відповідні накази… Я нічого не знав, на 100 відсотків. Я сказав: "Покажіть нам докази. Якщо наші військові зробили це, покажіть нам докази"», — розповів він.

Напередодні видання The Washington Post опублікувало матеріал, який ґрунтується на «злитому» в мережу засекреченому розвідувальному документі Пентагону.

У матеріалі йдеться, що західні спецслужби нібито знали про план українських військових знищити «Північний потік-1» і «Північний потік-2». Його метою було начебто перешкодити Росії відновити експорт газу до ЄС.

WP стверджує, що цей план нібито виявила розвідка одного з європейських союзників США і передала Центральному розвідувальному управлінню в червні 2022 року.

Стверджується, що в ньому викладені подробиці «таємної атаки» на «Північні потоки» з використанням «невеликої команди водолазів, які підпорядковувалися безпосередньо головнокомандувачу Збройних сил України». Але, як пише видання, існуючий план начебто призупинили, й жодних доказів, що Україна таки втілила його, немає.

Це вже не вперше західні ЗМІ припускають причетність українців до підриву «Північних потоків». Зокрема, у березні видання The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідки, які схильні були вважати, що за вибухом газопроводів стоять неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці. Водночас у матеріалі стверджувалося, що немає доказів причетності до нападу офіційної влади ні України, ні Росії, ані громадян США чи Британії.

Президент України Володимир Зеленський тоді у відповідь заявив, що Україна не причетна до вибухів, і запропонував проаналізувати, кому може бути вигідний такий інформаційний вкид.

Як повідомляв «ДМ», у травні спільне розслідування журналістів з чотирьох країн Північної Європи виявило, що російські військові кораблі принаймні тричі бували поблизу місць вибухів на гілках російського газопроводу «Північний потік» перед вибухами. Один із них був над трубопроводами за п’ять днів до інциденту.

Нагадаємо, у вересні 2022 року на газопроводах «Північний потік — 1/2» у Балтійському морі виявили чотири витоки газу. Сейсмологи заявили, що фіксували в зонах витоку підводні вибухи.

29 вересня НАТО назвало пошкодження на газопроводах наслідком «свідомих, необережних і безвідповідальних диверсійних дій». У жовтні шведські спецслужби заявили, що знайшли підтвердження  версії, що вибухи на газопроводах були наслідком диверсії.

У квітні 2023 року прокуратура Швеції, яка розслідує вибухи на газопроводах, оголосила, що основною версією слідства є те, що до вибухів на «Північних потоках» причетна державна структура.

«Північний потік — 1» і «Північний потік — 2» складаються з двох труб кожен. У вересні 2022 року внаслідок вибухів прорвало три труби з чотирьох, лише одна залишилася неушкодженою.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду