«УП»: СБУ вручила підозру власнику «Інтера» Фірташу. Йдуть обшуки

«УП»: СБУ вручила підозру власнику «Інтера» Фірташу. Йдуть обшуки

15 Травня 2023
727
15 Травня 2023
11:29

«УП»: СБУ вручила підозру власнику «Інтера» Фірташу. Йдуть обшуки

727
За даними джерел, правоохоронці викрили схему, за якою структури Фірташа купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів, покриваючи дефіцит за рахунок державного газу.
«УП»: СБУ вручила підозру власнику «Інтера» Фірташу. Йдуть обшуки
«УП»: СБУ вручила підозру власнику «Інтера» Фірташу. Йдуть обшуки

Джерела «Української правди» у правоохоронних органах стверджують, що Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки оголосили підозру бізнесмену Дмитру Фірташу.

За словами співрозмовників «УП», 15 травня правоохоронці вручають підозри самому Фірташу та вісьмом топменеджерам його компаній. Від ранку відбуваються обшуки в керівників фірм олігарха («РГК», «ЙЕ енергія») та облгазів.

За даними джерел, правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо в його ж компанії, але насправді отримували лише 30% від обсягів.

Штучний дефіцит покривався за рахунок державного газу, а гроші осідали в кишенях Фірташа. За попередніми даними, за сім років така схема завдала збитків бюджету країни на 18 млрд гривень.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до Служби безпеки та пресслужби компанії Дмитра Фірташа щодо обшуків і підозри бізнесмену та очікує на відповідь.

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України. Зараз він перебуває у Відні під домашнім арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей та участі в корупційних схемах. Через міжнародну групу компаній Group DF олігарх контролює медіагрупу Inter Media Group (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

18 червня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти Дмитра Фірташа через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Цей факт був встановлений українською розвідкою.

Додамо, що Фірташ був, серед іншого, прямим власником підприємства «Кримський титан», що розташоване в окупованому Криму. Сам Фірташ «категорично заперечує звинувачення», про які йшлося у рішенні РНБО щодо запровадження проти нього санкцій.

Фото: obozrevatel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
727
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду