В Україні заарештували активи Дмитра Фірташа на 7,4 мільярда гривень

В Україні заарештували активи Дмитра Фірташа на 7,4 мільярда гривень

15 Серпня 2023
2920
15 Серпня 2023
14:48

В Україні заарештували активи Дмитра Фірташа на 7,4 мільярда гривень

2920
Правоохоронці стверджують, що отримали докази того, як Фірташ надавав вказівки керівникам облгазів «виводити» державні кошти, які передбачалися на закупівлю палива для потреб українців.
В Україні заарештували активи Дмитра Фірташа на 7,4 мільярда гривень
В Україні заарештували активи Дмитра Фірташа на 7,4 мільярда гривень

В Україні заарештували активи підсанкційного бізнесмена Дмитра Фірташа на суму 7,4 мільярда гривень. А також оголосили підозру ще трьом очільникам облгазів підконтрольної йому групи РГК. Про це повідомили пресслужби Бюро економічної безпеки та Служби безпеки України.

За даними слідства, фактичний керівник групи компаній ТОВ «Регіональна газова компанія» (РГК) Дмитро Фірташ організував схему несанкціонованого відбору газу з газотранспортної системи України. РГК загалом управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% усіх газорозподільних мереж України.

Для покриття витрат компанії за відібраний газ облгази перераховували кошти на підконтрольне Фірташу підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу. Таким чином посадовці облгазів «виводили» кошти держави, які передбачалися на закупівлю палива для потреб українців, кажуть у БЕБ. Далі ці кошти виводили на підконтрольні компанії та привласнювали.

Правоохоронці стверджують, що отримали докази того, як Фірташ надавав вказівки керівникам облгазів, докази зв’язку між ними, механізмів виведення коштів та спроб приховати схему.

Наразі у справі про розкрадання газу з української газотранспортної системи (ГТС) облгазами РГК про підозру повідомили вже 15 особам. За даними БЕБ, це сам Фірташ, 11 керівників облгазів та два керівники РГК, а також директор товариства. Під вартою перебувають 6 очільників облгазів. За даними СБУ, оголошено про підозру 11 керівникам окремих облгазів і чотирьом функціонерам фінансово-промислової групи Фірташа.

Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення. Їх підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

Для забезпечення відшкодування завданих державі збитків на рухоме та нерухоме майно цих 15 підозрюваних наклали арешт. Загальна сума арештованого майна — 246 млн грн. Також накладено арешт на корпоративні права Фірташа на загальну суму понад 7,4 млрд грн.

За даними судово-економічної експертизи, пише СБУ, лише протягом 2021 року діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. А загальна сума шкоди протягом 2016–2022 років може становити понад 18 млрд грн.

Нагадаємо, 15 травня СБУ повідомила про підозру Дмитру Фірташу, а також його топменеджерам. Їх підозрюють у привласненні державного газу вартістю 18 мільярдів гривень. За даними ЗМІ, 15 травня в керівників фірм Фірташа пройшли обшуки.

У СБУ заявили, що «п’ятьом фігурантам, які переховуються від правосуддя за кордоном, підозру повідомлено заочно, вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук».

За інформацією джерел «Детектора медіа» у правоохоронних органах, обшуки не відбувались у приміщеннях телеканалу «Інтер», який належить Фірташу, а підозри бізнесмену стосуються лише газової теми.

Група компаній Group DF назвала підозри бізнесменові Дмитру Фірташу та його топменеджменту безпідставними і вважає, що дії правоохоронців є «тиском на бізнес Групи».

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, зараз він перебуває у Відні під домашнім арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей та участі в корупційних схемах. Через міжнародну групу компаній Group DF Фірташ контролює медіагрупу Inter Media Group (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро. Відтоді він оскаржував свою екстрадицію в США. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2920
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
255 дн. тому
Фірташ десятиріччями грабував Україну і українців, а під домашнім арештом сидить Коболєв, при котрому Нафотгаз виграв у кацапів 3 млрд долларів у Стокгольмському суді, що мав сміливість виписати собі премію за успіх у судовій справі. Держава одержала 3 млрд долларів, але пожалкувала 260 млн грн для людей, котрі добились неможливого. Тепер Нафтогаз знову на ручному управлінні, реформа корпоративного управління похована, назад в соціалізм. У таких умовах фірташі і квітнуть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду