РНБО запровадила санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса

РНБО запровадила санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса

18 Червня 2021
3905
18 Червня 2021
18:31

РНБО запровадила санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса

3905
Відповідне рішення Радбез ухвалив 18 червня.
РНБО запровадила санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса
РНБО запровадила санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса

Рада нацбезпеки і оборони України запровадила персональні санкції проти олігарха та медіавласника Дмитра Фірташа, а також бізнесмена Павла Фукса. Про це під час брифінгу повідомив секретар Радбезу Олексій Данілов.

За словами Данілова, «повний пакет санкцій» проти Фірташа запроваджений через його участь у титановому бізнесі та через постачання сировини на військові підприємства Росії. Секретар Радбезу заявив, що відповідний факт був встановлений українською розвідкою.

«Це постачання сировини, яка потім йде – і це підтверджено нашими розвідниками – на підприємства Російської Федерації. Ми не можемо допустити, щоб це продовжувалось», – сказав Данілов.

Секретар Радбезу додав, що крім Фірташа, санкції запроваджені щодо тих підприємств, які безпосередньо інтегровані у військово-промисловий комплекс Росії, який використовує титан у військовій сфері.

Фірташ є одним з найбагатших бізнесменів України, зокрема, він контролює майже всі українські облгази. Зараз Фірташ у Відні під домашній арештом через справу ФБР проти нього. Зокрема, його звинувачують у відмиванні грошей і участі в корупційних схемах. Через міжнародну групу компаній Group DF олігарх контролює медіагрупу «Inter Media Group» (до складу якої входить, зокрема, телеканал «Інтер»). 

У свою чергу, санкції проти Фукса запроваджені через «незаконне отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні». Данілов уточнив, що це «ситуація, пов'язана з компанією "Голден Деррік"».

«Ви знаєте, що ця людина, яка за один день все це отримала, вона подала у суд на указ президента. Ми наголошуємо, що не допустимо, щоб люди, які в незаконний спосіб отримали преференції від держави, і немає значення, коли це відбувалося – чи за Віктора Федоровича, чи за Петра Олексійовича – ми наголошуємо, що надра – це стратегічний ресурс нашої держави. Згідно з Конституцією, всі громадяни, ми всі з вами є власниками цих надр, і ними треба розпоряджатися у такий спосіб, щоб суспільству було відомо, хто за цим стоїть», – сказав Данілов.

Ще у березні РНБО запровадила санкції проти 19 компаній, що працюють в сфері користування надрами. За даними ЗМІ, частина з них була пов'язана з Фуксом, однак сам бізнесмен спростовував це. 

Павло Фукс народився у Харкові, однак довго жив у Москві, де й заробив свій капітал. У сферу бізнес-інтересів Фукса входить банківський сектор, нафтова галузь, будівництво. Як повідомляли «Схеми», на сайті російської будівельної корпорації MOS CITY GROUP він був зазначений головою ради директорів. На тому ж сайті зазначається, що Фукс має подяку від російського президента за «внесок у становлення російської економіки».

У березні 2021 року видання Obozrevatel повідомило, що Фукс подав до суду заяву про відкриття провадження у справі щодо банкрутства компанії-видавця Obozrevatel – ТОВ «Золота Середина». Заява була подана у зв'язку з нібито нездатністю видання сплатити компенсацію у розмірі 300 тис. грн. Видання заявляло, що йому штучно заважали сплатити «борг» і що його таким чином намагаються захопити. Пізніше Obozrevatel повідомив, що Фукс відмовився від своєї заяви про банкрутство видання. 

Також Павло Фукс - один з засновників та член Наглядової ради благодійного фонду Меморіальний центр голокосту «Бабин яр», який фінансує розробку та будівництво меморіального комплексу. Наглядова рада за участю Фукса у 2019 році затвердила російського режисера Іллю Хржановського художнім керівником проєкту. Заропонована Хржановським концепція меморіалу викликала обурення в суспільстві. 

Зауважимо, що це не перші резонансні рішення Радбезу щодо запровадження санкцій проти громадян України.

У лютому 2021 року РНБО запровадила санкції проти народного депутата з фракції «ОПЗЖ» й соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції запроваджені строком на п’ять років і передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, формальним власником яких є Козак. 3 лютого канали пулу Козака вимкнули з етеру.

Крім того, РНБО запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції були запроваджені за статтею «фінансування тероризму».

Скріншот відео: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3905
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду