BBC і «Медиазона» встановили імена 25 тисяч російських військових, убитих в Україні

BBC і «Медиазона» встановили імена 25 тисяч російських військових, убитих в Україні

10 Червня 2023
2508
10 Червня 2023
13:18

BBC і «Медиазона» встановили імена 25 тисяч російських військових, убитих в Україні

2508
Журналісти: Лише за публічно доступними даними, сукупні втрати Росії за 10 місяців війни можуть перевищити 66 300 осіб загиблими. З урахуванням поранених — 298 тисяч осіб.
BBC і «Медиазона» встановили імена 25 тисяч російських військових, убитих в Україні
BBC і «Медиазона» встановили імена 25 тисяч російських військових, убитих в Україні

Журналісти російської служби BBC і видання «Медиазона», дослідивши відкриті джерела, встановили імена 25 218 російських військових, убитих на війні в Україні.

Дослідники застерігають, що реальні втрати Росії «безперечно вищі, ніж встановлені нами цифри» і могли перевищити 50 тисяч осіб.

«Ми припускаємо, що наш список може містити щонайменше вдвічі менше імен загиблих, ніж насправді поховано у Росії. Такого висновку ми дійшли, систематично вивчаючи обстановку на цвинтарях у більш ніж 65 російських населених пунктах протягом останніх 15 місяців», — додають автори дослідження.

Безповоротні втрати Росії з урахуванням тих, хто вибув через поранення чи смерть, за їхніми оцінками, можуть становити щонайменше 225 тисяч осіб.

Цю цифру вони отримали на основі спостережень Центру військово-морського аналізу США, за якими на кожного загиблого російського військового під час війни в Україні припадає в середньому близько трьох з половиною поранених.

За останні два тижні журналістам вдалося встановити імена 1213 осіб з-поміж російських військових, які загинули у війні.

«Попри завершення активної фази російського наступу, темпи приросту втрат продовжують залишатися високими і все ще вдвічі перевищують середні цифри підтверджених щотижневих втрат упродовж 2022 року», – ідеться в повідомленні.

Як джерела журналісти використовували повідомлення чиновників та засобів інформації, публікації близьких родичів загиблих у соцмережах та інформація безпосередньо з цвинтарів.

До цієї цифри не входять ті, хто воював на боці Росії в складі так званих «народних міліцій» в окупованих Луганській та Донецькій областях України. На основі відкритих джерел журналісти припускають про загибель щонайменше 10 тисяч бойовиків «народних міліцій».

За даними дослідження, із грудня минулого року найбільших втрат зазнають підрозділи, складені з людей з мінімальною військовою підготовкою. Це добровольці, мобілізовані, а також ув'язнені, що воюють у складі ПВК «Вагнер» та військових з'єднань так званих «ЛДНР». Судячи із зібраних даних, найсерйозніших втрат зазнали загони, складені з засуджених.

З відкритих джерел журналісти встановили смерть 2467 мобілізованих росіян. 60% із них загинули у період з 1 січня 2023 року. Крім того, з початку вторгнення відомо про загибель 2147 офіцерів. 577 із них були у званні від майора і вище.

«Втрата великої кількості офіцерів — особливо лейтенантів та капітанів — суттєво позначається на боєздатності підрозділів і веде до серйозної втрати тактичної злагодженості. Простіше кажучи, підрозділи починають діяти по-різному, заважаючи один одному на полі бою і потрапляючи під дружній вогонь», — пишуть журналісти.

Щодо регіонального розподілу — за даними журналістів, у перші вісім місяців вторгнення найчастіше на війні гинули вихідці з регіонів із невисокою середньою зарплатою — найбільше із Дагестану та Бурятії. «Але після оголошення часткової мобілізації в лідери за кількістю втрат стали виходити великі промислові регіони, де багатьох рекрутували за повістками», — пишуть у дослідженні.

Станом на зараз, кажуть автори, найбільше підтверджених загиблих — у Краснодарському краї, що пояснюється активністю місцевих жителів, які регулярно обходять цвинтарі та фотографують поховання військових. Також багато загиблих у Свердловській та Челябінській областях на Уралі, Башкирії, Бурятії та Волгоградській області.

«Навіть якщо зважати лише на публічно доступні дані, сукупні втрати тих, хто воює на боці Росії, можуть перевищити 66 300 осіб загиблими. З урахуванням поранених, загальні безповоротні втрати проросійських сил за 10 місяців війни можуть перевищувати 298 тисяч осіб», — підсумовують автори.

Вони нагадують, що міністерство оборони Росії востаннє звітувало про загальну кількість втрат 21 вересня, повідомивши про загибель 5937 осіб. Після цього військове відомство про загиблих повідомляло ще тричі, підтвердивши втрату лише 162 людей.

Головне фото та інфографіка: BBC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2508
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду