detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.05.2023 12:51
«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій
«Українська правда» встановила відповідальних за депортації українських дітей з окупованих територій
«УП»: Крім російської омбудсманки Марії Львової-Бєлової, до «перевиховання» українських дітей залучені окупаційні «служби у справах дітей», «дитячі омбудсмани», «міністерства освіти, молоді й спорту» та «міністерства соцполітики».

Журналісти «Української правди» встановили особи людей, залучених до процесу викрадення та перевиховування дітей з окупованих територій України.

За даними журналістів, крім російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, до «перевиховання» українських дітей залучені «служби у справах дітей» окупованих Росією територій, «дитячі омбудсмани», «міністерства освіти, молоді й спорту».

Освітянами в окупованому Криму керує українка Валентина Лаврик, на окупованих територіях Донеччини — Ольга Калударова, Луганщини — Іван Кусов, Херсонщини — Михайло Родіков, Запоріжжя — Олена Шапурова.

«Міністерства молоді й спорту» окупованих територій очолюють відповідно Олександр Громаков, Дмитро Сидоров, Ельвіра Вітренко, Антон Тицький.

«Службу у справах дітей» на окупованій Донеччині очолює Світлана Майборода, у Криму — Анастасія Омельченко.

Дитячим омбудсманом окупованого Криму є Ірина Клюєва, окупованої території Донеччини — Дар'я Морозова, Луганщини — Інна Швенк.

Як пишуть журналісти, до викрадення дітей опосередковано залучені й «міністерства соцполітики і праці», оскільки саме вони видавали виплати за дітей батькам на окупованих торік територіях.

На окупованій Донеччині «мінсоцом» керує Денис Стрельченко, на Луганщині — Світлана Малахова, в окупованій частині Запорізької області — Євгеній Маркелов, на Херсонщині — Алла Бархатнова, в окупованому Криму — Олена Романовська, загалом у Росії — Антон Котяков.

В адміністрації президента РФ Путіна «вихованням дітей» опікується колишня представниця «Росмолоді» Ірина Плещева.

Цьому процесу сприяють керівники окупаційних адміністрацій захоплених Росією українських територій: Сергій Аксьонов, Леонід Пасічник, Денис Пушилін, Володимир Сальдо, Євген Балицький.

Питанням дітей на окупованих територіях опікуються й так звані меценати, наприклад олігарх Костянтин Малофєєв. Він та його «Фонд святителя Василия Великого» є співавтором проєкту «Счастливое детство». У 2014 році він фінансував підрозділи терористів на кшталт Ігоря Гіркіна.

Про «допомогу» українським дітям регулярно звітує і фонд мами Рамзана Кадирова Аймані Кадирової. За сприяння Кадирова та Львової-Бєлової під Грозним створили табір для «перевиховання дітей з нових територій РФ». Туди направляють тих, хто активно протидіє спробам русифікації.

Нагадаємо, 1 травня американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у причетності до викрадення українських дітей. 

Львова-Бєлова озвучила американським журналістам низку пропагандистських тез, зокрема начебто українські сім’ї добровільно погоджувались на «евакуацію» своїх дітей з прифронтових територій і що це Україна, а не Росія використовує дітей у політичних та пропагандистських цілях. Львова-Бєлова збрехала, начебто Україна не евакуйовувала дітей із Маріуполя та прифронтових територій, тож тепер Росія «їх рятує». На запитання, чи не вчиняла вона воєнні злочини, Львова-Бєлова іронічно розсміялась.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк обурився виходом інтерв’ю з Львовою-Бєловою. За його словами, «точнішої ілюстрації до слова "людожер" неможливо придумати».

17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачу його в розпорядження суду. 

Колаж та інфографіка: «УП»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY