Зеленський: Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода, він пройшов усі слідчі дії

Зеленський: Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода, він пройшов усі слідчі дії

22 Вересня 2022
1459
22 Вересня 2022
08:38

Зеленський: Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода, він пройшов усі слідчі дії

1459
У СБУ нагадують, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді.
Зеленський: Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода, він пройшов усі слідчі дії
Зеленський: Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода, він пройшов усі слідчі дії

Україна задля повернення 215 військових та цивільних з російського полону, зокрема захисників «Азовсталі», віддала Росії підозрюваного в державній зраді народного депутата Віктора Медведчука. Про це стало відомо 21 вересня зі звернення президента України Володимира Зеленського.

«Ця операція готувалась доволі довго і в обміні є кілька складових. Перша складова: ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів. Спочатку нам пропонували повернути 50 наших людей в обмін на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі Служби безпеки України. Ми говорили, наполягали – число 50 зросло до 200.

Віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода. Він пройшов всі слідчі дії, які передбачені законодавством, Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в рамках кримінальних проваджень», – сказав президент.

В.о. голови СБУ Василь Малюк зазначив, що Медведчук встиг надати слідчим органам велику кількість важливої інформації.

«Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – сказав він.

Василь Малюк додав, що обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді: «Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже у такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого».

Нагадаємо, 24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука. Його підозрюють за ст. 111 (державна зрада) та ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати нардеп зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовлялась від цього.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1459
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду