Букерівська премія-2023: опубліковано короткий список. Андрія Куркова в ньому немає

Букерівська премія-2023: опубліковано короткий список. Андрія Куркова в ньому немає

19 Квітня 2023
1810
19 Квітня 2023
15:33

Букерівська премія-2023: опубліковано короткий список. Андрія Куркова в ньому немає

1810
Англомовний переклад роману Куркова «Львівська гастроль Джимі Хендрікса», який вийшов у 2012 році українською та російською, був у лонг-листі цьогорічної премії.
Букерівська премія-2023: опубліковано короткий список. Андрія Куркова в ньому немає
Букерівська премія-2023: опубліковано короткий список. Андрія Куркова в ньому немає

Організатори Міжнародної Букерівської премії оголосили імена авторів, книжки яких претендують на нагороду у цьому році. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на сайт премії.

У списку фіналістів Букера-2023 — шість книжок: Still Born («Все ще народжений») Гвадалупе Неттель, Standing Heavy («Важко встоюючи») GauZ, Time Shelter («Прихисток часу») Георгі Господинова, The Gospel According to the New World («Євангеліє від Нового Світу») Маріз Конде, Whale («Кит») Чон Мьон Квана та Boulder («Валун») Єви Бальтасар.

Слід зауважити, що роман українського письменника Андрія Куркова «Львівська гастроль Джимі Хендрікса», який увійшов у лонг-лист, не потрапив до короткого списку.

Букерівську премію вручають з 1969 року. До 2013 року лауреатами могли стати автори, що проживають в одній із країн Співдружності націй. Пізніше журі дозволило претендувати на премію письменникам з інших країн за твір, написаний англійською мовою та опублікований у Британії.

Переможця Букерівської премії 2023 року назвуть на церемонії у Sky Garden у Лондоні (Велика Британія) 23 травня.

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»). У 2021 році лауреатом Букерівської премії став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка». У 2020 році Букерівську премію отримав шотландсько-американський письменник Дуглас Стюарт за дебютний роман «Шуґі Бейн».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Курков отримав премію ім.Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книгу «Щоденник вторгнення», яка вийшла в німецькому перекладі.

У листопаді Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022. Нею відзначають тих, хто зробив значний внесок у боротьбу з цензурою.

У вересні 2022-го український письменник отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса в Ісландії.

Крім того, роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» увійшов до списку найкращих книг 2022 року The New Yorker. Крім того, роман «Сірі бджоли» у перекладі англійською Бориса Дралюка у березні 2023-го став переможцем американської Національної премії гуртка книжкових критиків (National Book Critics Circle Award).

Фото: The Booker Prizes / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1810
Читайте також
31.03.2023 12:38
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду