Трофей Букерівської премії носитиме ім’я Айріс

Трофей Букерівської премії носитиме ім’я Айріс

31 Березня 2023
696
31 Березня 2023
12:38

Трофей Букерівської премії носитиме ім’я Айріс

696
Хоча за результатами голосування перемогу здобуло інше ім’я — Берні.
Трофей Букерівської премії носитиме ім’я Айріс
Трофей Букерівської премії носитиме ім’я Айріс

Оргкомітет Букерівської премії оголосив ім’я статуетки, яку вручають лауреату, — Айріс. Про це повідомляє zn.ua із посиланням на сайт премії.

У лютому 2022 року помер Ян Пєньковський, ілюстратор дитячих книжок, за ескізом якого створили статуетку. Щоправда, лауреатам її вручали лише двічі — у 1969 році, коли була заснована премія, і минулого року, коли оргкомітет на честь Пєньковського вирішив повернути у свою практику вшанування вручення статуетки.

Для того, щоб обрати ім’я для трофею премії, відкрили конкурс. Понад 800 осіб запропонували свою версію імені, повідомляють організатори. Серед запропонованих варіантів були імена і видатних особистостей, і персонажів літературних творів, і античних муз та богинь. Із сотень імен члени журі вибрали шість для публічного голосування. До складу журі входили Шехан Карунатілака, лауреат Букерівської премії 2022 року за роман « Сім місяців Маалі Алмейди» ; Маргарет Басбі, перша британська чорношкіра жінка-видавець і голова журі Букерівської премії 2020 року; Габріель Шенк, онук П. Х. Ньюбі; Девід Валсер, партнер і співробітник покійного Яна Пєньковського; і Габі Вуд, виконавчий директор Фонду Букерівської премії. 

У шорт-лист увійшли Берні, Беріл, Айріс, Мінерва, Джаніна та Калліопа, за які потім проголосували тисячі читачів з усього світу в опитуванні на сайті Букерівської премії. 

Ім’я Берні отримало найбільше голосів від публіки. Голосуючи саме за нього, люди в такий спосіб хотіли вшанувати Бернардін Еварісто, першу чорношкіру жінку, яка отримала премію у 2019 році. А також в цьому виборі — згадка про Берніс Рубенс, першу жінку, яка виграла премію в 1970 році. 

Однак Бернардін Еварісто вирішила, що було б доцільніше віддати належне одному з великих письменників із минулого Букерівської премії. Фонд Букерівської премії із повагою поставився до побажання Бернардін і вирішив, що ім’я, яке опинилось на другому місці за кількістю голосів, Айріс (на честь Айріс Мердок), тепер буде ім’ям трофею.

Нагадаємо, Книга Jimi Hendrix Live in Lviv (в оригіналі «Львівська гастроль Джимі Хендрікса») українського письменника Андрія Куркова увійшла до лонг-листа цьогорічної Букерівської премії.

Короткий список із шести книг оголосять 18 квітня. Ім’я переможця повідомлять на церемонії в Sky Garden у Лондоні 23 травня 2023 року.

Букерівську премію вручають з 1969 року. До 2013 року лауреатами могли стати автори, що проживають в одній із країн Співдружності націй. Пізніше журі дозволило претендувати на премію письменникам з інших країн за твір, написаний англійською мовою та опублікований у Британії.

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»). У 2021 році лауреатом Букерівської премії став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка». У 2020 році Букерівську премію отримав шотландсько-американський письменник Дуглас Стюарт за дебютний роман «Шуґі Бейн».

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Курков отримав премію ім.Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книгу «Щоденник вторгнення», яка вийшла в німецькому перекладі.

У листопаді Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022. Нею відзначають тих, хто зробив значний внесок у боротьбу з цензурою.

У вересні 2022-го український письменник отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса в Ісландії.

Крім того, роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» увійшов до списку найкращих книг 2022 року The New Yorker.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
696
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду