Книга Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримала премію літературних критиків США

Книга Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримала премію літературних критиків США

26 Березня 2023
2535
26 Березня 2023
12:40

Книга Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримала премію літературних критиків США

2535
Роман в перекладі англійською Бориса Дралюка здобув іменну Премію Ґреґґа Барріоса за переклад.
Книга Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримала премію літературних критиків США
Книга Андрія Куркова «Сірі бджоли» отримала премію літературних критиків США

Роман українського письменника Андрія Куркова «Сірі бджоли» у перекладі англійською Бориса Дралюка став переможцем американської Національної премії гуртка книжкових критиків (National Book Critics Circle Award). Про це пише «Читомо» з посиланням на офіційний сайт відзнаки.

Книга «Сірі бджоли» у перекладі англійською Бориса Дралюка здобула Премію Ґреґґа Барріоса за переклад. 

«Вітаю мого чудового перекладача Бориса Дралюка з Національною премією американських критиків за кращий переклад іноземного твору в 2022 році! "Сірі бджоли" дякують за можливість так високо літати над Америкою! І я теж!», — написав Андрій Курков на власній фейсбук-сторінці.

Роман, який в оригіналі вперше вийшов у 2018 році в харківському видавництві «Фоліо», розповідає про життя пенсіонера Сергія, який живе у «сірій зоні» на Донбасі. Він тримає пасіку. Коли обстріли стають сильнішими, їде у подорож Україною. Врешті-решт Сергій вирушає з бджолами до Криму, до татарина, з яким познайомився понад двадцять років тому на з’їзді бджолярів. 

У рамках Національної премії гуртка книжкових критиків письменники можуть здобути перемогу в номінаціях: автобіографія, біографія, критика, художня література, документальна література та поезія. Окрім цього, премія вручає іменні відзнаки: Премію Ґреґґа Барріоса за переклад, Премію Джона Леонарда, Премію Тоні Моррісон за досягнення, Відзнаку Нони Балакян за рецензування, Премію ім. Івана Сандрофа за життєві досягнення.

National Book Critics Circle Award з 1976 року відзначає «видатних авторів та сприяє загальнонаціональному спілкуванню про читання, критику та літературу». Переможців National Book Critics Circle Award щороку визначають у березні літературними критиками, які входять до Національного гуртка книжкових критиків. 

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносценарист, президент Українського ПЕН. Твори Андрія Куркова перекладені понад 40 мовами світу.

Нагадаємо, роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» увійшов до списку найкращих книг 2022 року The New Yorker.

Раніше письменник отримав премію ім.Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книгу «Щоденник вторгнення», яка вийшла в німецькому перекладі.

У листопаді Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022. Нею відзначають тих, хто зробив значний внесок у боротьбу з цензурою.

У вересні 2022-го він отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса в Ісландії.

Фото: Тарас Бовт/The Ukrainians

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2535
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду