Оголошено лонг-лист Букерівської премії-2022

Оголошено лонг-лист Букерівської премії-2022

27 Липня 2022
3378
27 Липня 2022
13:36

Оголошено лонг-лист Букерівської премії-2022

3378
Довгий список із 13 видань обирали серед 196 книжок.
Оголошено лонг-лист Букерівської премії-2022
Оголошено лонг-лист Букерівської премії-2022

Букерівська премія оголосила довгий список претендентів на нагороду у 2022 році. Лонг-лист опублікували на сайті премії.

До переліку увійшли 13 книжок:

  • «О Вільям!» Елізабет Страут, володарки Пулітцерівської премії 2009 року за роман «Олівія Кіттерідж»; 
  • «Довіра» фіналіста Пулітцера-2017 Ернана Діаза;
  • «Дерева» Персіваля Еверетта;
  • «Будка» Карен Джой Фаулер;
  • «Нічне плазування» Лейли Моттлі;
  • «Після Сапфо» Селбі Вінн Шварц;
  • «Патока Уокер» Алана Гарнера;
  • «Приклад» Грема Макрей Бернета;
  • «Карти наших видовищних тіл» Медді Мортімер;
  • «Такі маленькі речі» Клер Кіган;
  • «Колонія» Одрі Мегі;
  • «Слава» Новайолет Булавайо;
  • «Сім місяців Маалі Алмейди» Шехан Карунатілака.

Як повідомляє «Читомо», у довгому списку є три дебютні книжки, найкоротша книжка, а також роботи наймолодшого та найстаршого авторів, яких коли-небудь номінували. Чотири автори з довгого списку були номіновані раніше.

«Надзвичайно добре написані та ретельно опрацьовані, незалежно від жанру, вони, як нам здається, використовують і розширюють можливості мови. Список, який ми вибрали, пропонує історії, байки та притчі, фентезі, містику, медитацію та трилери», – зазначив голова журі Ніл МакГрегор.

Довгий список із 13 видань обирали серед 196 книжок.

Ґабі Вуд, директорка Фонду Букерівської премії, повідомила: «Відібрані у результаті видання — низка книжок, які у чомусь серйозні, але ніколи не похмурі, автори яких захоплюють вас своєю дотепністю, навіть коли ви заглиблюєтесь у їхні драматичні, болючі чи провокаційні теми. Саме в цій грайливості, форми чи тону, цьогорічний фікшн є найкращий».

Букерівська премія заснована у 1968 році. До 2013 року лауреатами могли стати автори, що проживають в одній з країн Співдружності націй. Пізніше журі дозволило претендувати на премію письменникам з інших країн за твір, написаний англійською мовою та опублікований у Британії.

Нагадаємо, лауреатом Букерівської премії 2021 року став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка».

Лауреатом Міжнародної Букерівської премії (яка заснована у 2005 році) у 2021-му став французький письменник Давід Діоп із романом «Вночі вся кров чорна» (At Night All Blood is Black).

У 2020 році Букерівську премію отримав шотландсько-американський письменник Дуглас Стюарт за дебютний роман «Шуґі Бейн».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3378
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду