Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

24 Листопада 2022
1562
24 Листопада 2022
18:04

Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

1562
Журі конкурсу відзначили, що Курков ставить за мету «боротись із незнанням української історії та культури серед західних суспільств».
Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»
Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

Український письменник Андрій Курков отримав премію ім. Софі та Ганса Шолль за 2022 рік за книгу «Щоденник вторгнення», яка вийшла в німецькому перекладі. Про це повідомили на сайті Мюнхенського літературного фестивалю.

Журі конкурсу цитують слова з книги, написані два тижні після вторгнення Росії: «Або Україна буде вільною, незалежною і європейською, або її не буде взагалі» – і додають:

«Хоча багатьом стало зрозуміло, що 24 лютого 2022 року знаменує собою глибокий історичний та політичний перелом і що цивілізований світ поділяє відповідальність за захист України від знищення, глибшого розуміння того, що стоїть на кону у цій війні, усе ще бракує».

Комітет премії вважає, що Курков «поставив собі за мету боротися з поширеним незнанням історії та культури України, з яким він зіштовхується в західних суспільствах. Він прагне розповісти людям про складне і болюче минуле і сьогодення цієї багатонаціональної і мультикультурної країни». 

Вручать письменнику премію Німецька асоціація видавців і книгорозповсюджувачів та мерія Мюнхена на урочистій церемонії 28 листопада 2022 року.

Метою та завданням премії імені Софі та Ганса Шолль є щорічне відзначення найновішої книжки, яка є свідченням духовної незалежності, сприяє утвердженню громадянської свободи, моральної, інтелектуальної та естетичної відваги, а також створює важливі імпульси для формування відповідальної сучасної свідомості.

Нагадаємо, у листопаді Андрій Курков став лауреатом премії Freedom of Expression Awards 2022. Нею відзначають тих, хто зробив значний внесок у боротьбу з цензурою.

Крім того, роман Андрія Куркова «Сірі бджоли» увійшов до списку найкращих книг року The New Yorker.

Фото: Тарас Бовт, The Ukrainians

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1562
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду