Після відмови від ліцензій на медіа Рінат Ахметов усе ще є олігархом — Валерій Калниш

Після відмови від ліцензій на медіа Рінат Ахметов усе ще є олігархом — Валерій Калниш

14 Липня 2022
1915
14 Липня 2022
18:07

Після відмови від ліцензій на медіа Рінат Ахметов усе ще є олігархом — Валерій Калниш

1915
Можна не володіти медіа, але купувати у сторонніх ЗМІ газетні площі, трафік чи спонсорувати програми, нагадує журналіст.
Після відмови від ліцензій на медіа Рінат Ахметов усе ще є олігархом — Валерій Калниш
Після відмови від ліцензій на медіа Рінат Ахметов усе ще є олігархом — Валерій Калниш

Чи перестав Рінат Ахметов після відмови від медіабізнесу бути або вважатися олігархом? Таке питання ставить журналіст, ведучий Прямого каналу Валерій Калниш у своїй статті «Чому Ахметов залишиться олігархом, а президент може стати медіамагнатом», опублікованій 14 липня на сайті ZN.UA.

Як пише автор статті, Ахметов, як і раніше, залишається олігархом і є найбагатшою людиною країни, що володіє підприємствми та бізнесами, а головне — монополіями в цих бізнесах. «За бажання він може лобіювати не тільки ініціативи в парламенті, потрібні тарифи чи розміри рент, а й призначення людей в уряді, — міркує Валерій Калниш. — Невідточений механізм контролю над фінансуванням політичних сил та вивірені схеми тіньової підтримки політиків залишають відкритою можливість об'єднати навколо себе або своєї ідеї симпатиків. Та й люди, хай навіть у Раді чи Кабміні, залишаються просто людьми зі своїми бажаннями і не завжди — можливостями для їх реалізації. І на реалізацію цих можливостей можуть бути спрямовані ті кошти, які не пішли на утримання ЗМІ».

Як акцентує журналіст, за бажання бізнесмен зможе донести свій погляд або вплинути на маси і не через власні медіа. «Можна не володіти медіа, але купувати у сторонніх ЗМІ газетні площі, трафік чи спонсорувати програми, — наводить приклад Валерій Калниш. — Можна формувати пул спікерів чи домовитися з власниками й головними редакторами інших медіа про узгоджену інформаційну політику. Можна влаштовувати концертні тури або створювати умови для виходу людей на захист власних прав. Гроші завжди можуть знайти спосіб заявити й нагадати про себе владі».

Нагадаємо, 11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу. За його словами, таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляку у своєму коментарі відзначив, що рішення Ріната Ахметова вийтисвідчить про повагу до закону про деолігархіалізацію. Подоляк вважає, що це нова сторінка у відносинах держави та бізнесу.

До заяви Ахметова «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat. Раніше «Медіа Група Україна» озвучувала наміри запустити пакети українських каналів у Німеччині, Ірландії та Угорщині, а також запустила пакет на платформі Wirtualna Polska.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що за рішенням Ахметова стоїть бажання зменшити свої витрати і виключити ризики для медіабізнесу. Експертка назвала три негативні для ЗМІ ринкові процеси: «досить високі фінансові ризики, ризики надмірного регулювання і ризики, пов'язані з війною і з контентом "Єдиного телемарафону"».

Медіаменеджер Олексій Мустафін припустив, що вихід медіагрупи Ахметова з інформаційного простору України свідчить про перемогу влади у контролі над медіапростором держави.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку у рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $4,2 млрд.

До початку повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вже отримала заяву «Медіа Групи Україна» щодо анулювання ліцензії телеканалів та розгляне її впродовж 15 днів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1915
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 628
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду