detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
11.04.2023 13:05
Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року
Ахметов буде судитися із Росією через активи, які втратив з 2014 року
У 2018 році Ахметов вже подавав позов до арбітражного суду в Гаазі, а у 2022 році — до Європейського суду з прав людини.

Бізнесмен Рінат Ахметов подає позов до суду проти Росії і вимагає від країни-агресора компенсації всіх збитків, які зазнав у 2014-2017 роках. Про це йдеться у повідомленні на сайті інвестиційної групи SCM, яка належить Ахметову.

Серед втрачених активів, за які бізнесмен сподівається отримати компенсацію, — десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, зокрема «Єнакіївський металургійний завод», «ДТЕК Ровенькиантрацит», «ДТЕК Свердловантрацит», навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена».

Гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть спрямовані на відновлення України, йдеться у повідомленні.

«24 лютого 2022 року розпочалося широкомасштабне вторгнення російської армії в Україну. Але для мене, як і для багатьох українців, війна розпочалася 2014 року. Саме тоді росія вторглася на територію нашої країни, почала захоплювати найважливіші для нашої економіки підприємства та руйнувати нашу інфраструктуру. Моя позиція незмінна: ми добиватимемося справедливості всіма законними методами у всіх можливих інстанціях. Росія має понести покарання за свої злочини проти України та українців, відлік яких ведеться з 2014 року.

Тому я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України», — заявив Ахметов.

У своєму повідомленні власник SCM нагадує, у 2018 році вже подавав позов до арбітражного суду в Гаазі щодо енергетичних активів ДТЕК у анексованому Криму, а у 2022 році — Європейського суду з прав людини з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення Росії.

Як писав «Детектор медіа» у липні 2022 року, на початку 2022 року Forbes оцінював статки Ахметова у $13,7 млрд, а у липні — лише у $4,9 млрд.

11 липня 2022 року український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

«Медіа Група Україна» відмовилась на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинила діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирав чинності. Після виходу Ахметова з медіабізнесу міністр юстиції Денис Малюська заявив, що бізнесмен позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднував канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. 

До повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна».

21 липня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії 15 компаній, які належать Ахметову. 

З середини весни 2022 року точилися розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі, однак у квітні МГУ заперечила це та наголосила, що у Варшаві працює лише команда, яка виробляє блок для марафону «FreeДом». Напередодні заяви Ахметова про вихід з медіабізнесу «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat.  

У липні 2022-го Рінат Ахметов заявив, що рішення про розвиток медіабізнесу в Польщі чи інших країнах «на цьому етапі не прийнято».

У вересні стало відомо, що колишні медійники Ахметова зареєстрували свою компанію.

Фото: SCM

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY