Ахметов щодо розвитку медіа в Польщі: Рішення на цьому етапі не ухвалено

Ахметов щодо розвитку медіа в Польщі: Рішення на цьому етапі не ухвалено

19 Липня 2022
3872
19 Липня 2022
14:02

Ахметов щодо розвитку медіа в Польщі: Рішення на цьому етапі не ухвалено

3872
Розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі точилися з середини весни 2022-го, однак тоді МГУ це заперечувала.
Ахметов щодо розвитку медіа в Польщі: Рішення на цьому етапі не ухвалено
Ахметов щодо розвитку медіа в Польщі: Рішення на цьому етапі не ухвалено

Український бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що рішення про розвиток медіабізнесу в Польщі чи інших країнах «на цьому етапі не прийнято».

Про це Ахметов сказав в інтерв’ю Corriere Della Sera, коментуючи вихід SCM з медіабізнесу в Україні.

За його словами, рішення вийти з медіабізнесу спричинено тільки одним фактором – набуттям чинності «дискримінаційного закону про олігархів». Він додав, що це було «вимушене, важке рішення», яке він ухвалив «із болем у серці». 

«Закон, який почав діяти, і не був скасований, вимагав від мене позбутися медіа активів. Тому я був вимушений відмовитися від усіх ліцензій на мовлення й передати їх державі, а також зупинити електронні і друкарські медіа. Щодо розвитку медіа в Польщі й інших країнах – це рішення на цьому етапі не прийнято», – цитує інтерв'ю Ахметова SCM.

Довідка: Розмови про переїзд медіакомпаній Ахметова до Польщі точилися з середини весни 2022-го, у квітні про це повідомила польська преса. Тоді компанія заперечила це та наголосила, що у Варшаві працює лише команда, яка виробляє блок для марафону «FreeДом». Напередодні заяви Ахметова «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat.  

За словами Ахметова, після початку повномасштабної російської агресії й через короткий 6-місячний строк для продажу, який визначений законом, продати цей великий медіабізнес на ринкових умовах було неможливо.

«Ми почали розвивати медіабізнес у 2000 році і інвестували 1.5 млрд доларів. Канали "Україна" і "Україна 24" – беззастережні лідери українського телемовлення. Наша зоряна команда налічувала 4000 співробітників, які створили дійсно вільне, професійне й цікаве медіа».

Читайте також: 

11 липня Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов уточнив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші. У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку у рейтингу найбагатших українців. Його статки оцінювали у $4,2 млрд.

До повномасштабної війни Forbes оцінював «Медіа Групу Україна» в $200 млн. Виторг медіагрупи в 2021 році – 467 млн грн, консолідований збиток – 936 млн грн.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу рішення Ахметова стало несподіванкою.

12 липня SCM офіційно оголосила, що розпочинає процедури припинення випуску друкованих ЗМІ та анулювання ліцензій «Медіа Групи Україна». Йдеться про всі державні ліцензії на мовлення та на провайдера програмної послуги, які були отримані МГУ від держави. Всі активи МГУ залишаються в її власності. 15 липня МГУ розпочала процес звільнення співробітників.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Рінат Ахметов позбувся одразу двох критеріїв потрапляння до переліку олігархів.

Фото: пресслужба SCM

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3872
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду