ЗМІ: Зеленський призупинив громадянство 13 священників Московського патріархату

ЗМІ: Зеленський призупинив громадянство 13 священників Московського патріархату

8 Січня 2023
1369

ЗМІ: Зеленський призупинив громадянство 13 священників Московського патріархату

1369
Державна міграційна служба може прийняти рішення про їхню депортацію.
ЗМІ: Зеленський призупинив громадянство 13 священників Московського патріархату
ЗМІ: Зеленський призупинив громадянство 13 священників Московського патріархату

Президент України Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких арієпископи і митрополити. Про це з посиланням на власні джерела повідомив сайт Lb.uа.

Як зазначила авторка публікації, шеф-редакторка видання Соня Кошкіна, відповідний указ №898/2022 президент підписав 28 грудня, однак на сайті Офісу президента його не опублікували, оскільки документ містить персональну інформацію. Також журналісти Lb.ua отримали підтвердження, що відповідні дані було надано Державній міграційній службі, яка може депортувати фігурантів списку.

Українське громадянство призупинили священнослужителям Донецької, Кримської, Одеської, Буковинської та Роменської єпархій. 

Видання Lb.ua оприлюднило перелік цих представників Української православної церкви Московського патріархату:

Єлецьких Анатолій Іванович — митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, якому СБУ вручила підозру у держзраді;

Аніцой Сергій Леонідович — вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій, на якого, за даними LB.ua, записано усе майно Іонафана;

Вініченко Володимир Семенович — архієпископ Новоазовський Варсонофій (Донецька єпархія);

Градомський Віктор Анатолійович — протоієрей Віктор, настоятель храму Олександра Невського (Одеська єпархія);

Доненко Микола Миколайович — вікарний архієрей, єпископ Ялтинський Нестор;

Єгоренко Валентин Володимирович — митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, у якого СБУ під час обшуків знайшла російські паспорти «керівництва єпархіальних структур», зокрема і його; також було повідомлення про виявлення в єпархіальних комп’ютерах дитячої порнографії, триває слідство;

Масленніков Олексій Олександрович — митрополит Роменський і Буринський Іосиф (Роменська єпархія);

Середній Іван Петрович — митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней;

Скобіола Андрій Петрович — архієпископ Волноваський Амвросій, вікарій Донецької єпархії, настоятель Святовасилівського чоловічого монастиря;

Таранов Олександр Борисович — архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій (колаборант, втік до Росії);

Швець Ростислав Пилипович — митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар;

Шинкарьов Віктор Сергійович — архієпископ Костянтинівський Паїсій;

Яковенко Ігор Федорович — митрополит Святогірський, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської лаври. 

Нагадаємо, 11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

27 грудня Конституційний суд визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП вказати у назві, що вона «російська». Закон №5309 ухвалили у грудні 2018 року. Він передбачає, що релігійна організація, чий центр управління розташований в країні, визнаній агресором, зобов'язана вказувати це у своїй назві. Відповідні зміни також потрібно внести до статуту організації. При цьому дозволяється після повної назви церкви із зазначенням центру управління додавати «в Україні».

УПЦ МП відмовляється змінювати назву після рішення КСУ.

На фото з сайту СБУ — обшук Києво-Печерської Лаври

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду