Суд відхилив позов УПЦ МП щодо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

Суд відхилив позов УПЦ МП щодо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

30 Березня 2023
2149
30 Березня 2023
20:29

Суд відхилив позов УПЦ МП щодо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

2149
Водночас, за словами адвоката Києво-Печерської лаври протоієрея Микити Чекмана у коментарі Суспільному, в УПЦ МП оскаржуватимуть рішення суду.
Суд відхилив позов УПЦ МП щодо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври
Суд відхилив позов УПЦ МП щодо розірвання договору оренди Києво-Печерської Лаври

Господарський суд міста Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду Лаври. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у телеграмі. Відповіду ухвалу оприлюднили на сайті.

«Суд відмовив у забезпеченні позову в справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», — написав міністр.

Водночас адвокат Києво-Печерської лаври протоієрей Микита Чекман повідомив Суспільному, що в УПЦ МП  оскаржуватимуть таке рішення суду.

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на територі заповідника, що є власністю держави. У попередженні йшлося про вимогу до монахів звільнити будівлі на вулиці Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

Того ж дня міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату повинні наприкінці березня покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври.

Ченці УПЦ МП відмовилися виселятися з Києво-Печерської Лаври, а сама УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на виселення немає. 

30 березня представники УПЦ МП провели у Лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому етері у соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста.

Водночас, священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку Суспільного, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.  

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської Лаври. Санкція статті передбачає штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики також не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської Лаври. Відомство вже звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника.

Фото: Arconsteam Ukraine/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2149
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду