Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Георгі Господинов

Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Георгі Господинов

24 Травня 2023
1898
24 Травня 2023
11:27

Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Георгі Господинов

1898
Голова журі премії: Роман «Прихисток часу» — це глибока робота, яка стосується дуже сучасного питання: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають.
Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Георгі Господинов
Міжнародну Букерівську премію отримав болгарський письменник Георгі Господинов

Болгарський письменник Георгі Господинов і перекладачка Анджела Родель отримали міжнародну Букерівську премію за роман «Прихисток часу» (Time Shelter), повідомляє «Радіо Свобода».

Книжка обійшла п’ятьох інших фіналістів. Французько-марокканська письменниця Лейла Слімані, яка очолювала журі, сказала, що це «блискучий роман, сповнений іронії та меланхолії».

«Це глибока робота, яка стосується дуже сучасного питання: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають», — сказала вона.

«У книзі "клініка минулого" пропонує багатообіцяюче лікування для хворих на хворобу Альцгеймера: кожен поверх відтворює десятиліття в найдрібніших деталях, переносячи пацієнтів назад у часі. Але незабаром минуле починає вторгатися в сьогодення», — йдеться на сайті премії.

Міжнародну Букерівську премію вручають з 2005 року авторам, твори яких були перекладені англійською мовою і опубліковані в Сполученому Королівстві та Ірландії. До 2015 року переможців оголошували один раз на два роки, потім — щороку.

Премія в розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів (62 тисячі доларів) розподіляється порівну між автором і перекладачем.

Прозаїка і поета Георгі Господинова вважають найбільш визнаним у світі сучасним болгарським автором. Його твори перекладені 25 мовами.

«Прихисток часу» став першим романом болгарською мовою, який отримав цю премію.

Нагадаємо, роман українського письменника Андрія Куркова «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» увійшов у лонглист цьогорічної Букерівської премії, однак не потрапив до короткого списку фіналістів.

Лауреатом Букерівської премії 2022 року став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»). У 2021 році лауреатом Букерівської премії став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка». У 2020 році Букерівську премію отримав шотландсько-американський письменник Дуглас Стюарт за дебютний роман «Шуґі Бейн».

Фото: Букерівська премія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду