detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
29.03.2023 12:13
ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики
ПЦУ оголосила про створення своєї громади в Почаївській лаврі. На неї теж претендували греко-католики
Наразі приміщення лаври у Почаєві орендує УПЦ МП, а раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла греко-католицька церква.

Православна церква України створила релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії ПЦУ». Наразі приміщення лаври у Почаєві перебуває в оренді Української православної церкви Московського патріархату, а раніше про своє бажання мати доступ до монастиря заявляла Українська греко-католицька церква.

Відповідне рішення Священного Синоду ПЦУ прийняте 28 березня і опубліковане на сайті церкви.

Як зазначається, релігійну організацію утворили у складі Тернопільської єпархії ПЦУ. Її священноархімандритом затвердили митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора.

27 березня в етері телемарафону міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що щодо однієї з церков на території Почаївської лаври була припинена угода про оренду з УПЦ МП.

За словами міністра, керівник Почаївського монастиря УПЦ МП подав до суду щодо повернення церкви, а священник, який керує лаврою, не допустив представників заповідника. Міністр казав, що через цей інцидент має відкритися кримінальне провадження щодо перешкоджання користуванню майном держави, однак у прокуратурі Тернопільської області повідомили hromadske, що наразі не знають про таке провадження.

Відзначимо, ще у січні 2023-го предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) в інтерв’ю «УП» заявив, що УГКЦ хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській Лаврі.

«Ми не хочемо сьогодні пред’являти якісь майнові претензії комусь. Але ми говоримо, що це історично великий духовний центр нашої церкви», — сказав глава церкви.

Святослав додав, що УГКЦ не піддає сумніву право власності держави на приміщення монастиря, але хоче мати доступ до цієї святині.

За словами Святослава, дослідники київського християнства у Речі Посполитій говорять, що у 18-му столітті існувала неписана домовленість між православними у Києво-Печерській і греко-католиками у Почаївській лаврах щодо друку літургійних книг. «Те, що друкували в Почаєві ми, того вже не друкували православні в Києво-Печерській Лаврі. Чому? Бо тими книгами ми обмінювалися», — каже Святослав.

Почаївська Успенська лавра — це православний чоловічий монастир у Почаєві Тернопільської області зі статусом лаври. Монастир перебуває в оренді УПЦ МП, договір про оренду уклали у 2003 році на 49 років.

До комплексу Почаївської лаври входять 18 споруд, шість із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Перші письмові згадки про православний чоловічий монастир у Почаєві відомі з 16-го століття. Монастир належав до православної Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату.

У 1713 році монастир прийняв унію з Римом, після чого протягом століття, як і весь правобережний регіон, належав до Руської унійної (греко-католицької) церкви. Саме в цей період на кошти мецената Миколи Василя Потоцького побудували головний Святоуспенський храм монастиря у стилі українського бароко, підземний храм з мощами святих та монаші келії. Тоді ж у монастирі відкрили велику друкарню, що перетворило Почаїв на один з головних культурних центрів Правобережжя.

Після польського повстання 1830 року Російська імперія ліквідувала унійну церкву на Правобережжі, а Почаївський монастир передала Російській православній церкві. Після цього обитель отримала статус лаври і стала одним з головних форпостів російської церкви на західному кордоні імперії, а на її території побудували ще декілька храмів у російському стилі.

У міжвоєнний час, у складі Польської республіки, лавра належала до автокефальної Польської православної церкви (проголошеної правонаступницею давньої Київської митрополії), а в радянські часи її повернули у користування Російській православній церкві. З 1990-го монастир належить до Української православної церкви Московського патріархату.

9 грудня 2022 року Служба безпеки України оголосила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії УПЦ МП за те, що той публікував дописи з російськими пропагандистськими наративами через анонімний профіль у фейсбуці. 9 січня Кременецький районний суд Тернопільської області оштрафував ректора семінарії на 8500 грн за розпалювання ворожнечі. Сам ректор визнав свою провину в суді. У вироку не вказали, яким саме був текст цього допису. Зазначено лише, що за висновками судово-лінгвістичної експертизи контент містив ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

Раніше глава Православної церкви України Епіфаній провів вже два богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври — на Різдво 7 січня та на Богоявлення 19 січня.

Відзначимо, Українська православна церква (Московського патріархату) є самоврядною частиною Російської православної церкви. Очільник РПЦ патріарх Кирил усіляко підтримує російську військову агресію проти України, зокрема у березні 2022-го він де-факто благословив військових армії РФ на війну проти України. Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ МП в Україні більше не існує, а очільника УПЦ МП Онуфрія не вважають «митрополитом Київським».

З листопада 2022-го СБУ проводила багато обшуків на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли чимало матеріалів антиукраїнського спрямування, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви. Зокрема, слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські військові сухпайки, а на Буковині — директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY