ПЦУ попросить владу перенести День захисників і захисниць на 1 жовтня

ПЦУ попросить владу перенести День захисників і захисниць на 1 жовтня

25 Травня 2023
2368
25 Травня 2023
17:53

ПЦУ попросить владу перенести День захисників і захисниць на 1 жовтня

2368
День української державності, пов’язаний з днем святого Володимира, проситимуть перенести з 28 на 15 липня.
ПЦУ попросить владу перенести День захисників і захисниць на 1 жовтня
ПЦУ попросить владу перенести День захисників і захисниць на 1 жовтня

Православна церква України попросить державні органи перенести День захисників і захисниць з 14 на 1 жовтня, коли за новим стилем святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці. Також ПЦУ проситиме перенести День української державності, пов’язаний з днем святого Володимира, з 28 на 15 липня. Про це в коментарі «Радіо Свобода» повідомив митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко).

«Моя була ініціатива звернутися до органів державної влади відповідних, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання цього питання згідно з церковним календарем за новим стилем, як ми його називаємо, відповідно тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня — воно і так уже було оголошене державою вихідним днем», — розповів митрополит Олександр.

День захисників і захисниць Україна відзначає 14 жовтня, це офіційний вихідний. Історично свято повʼязане з церковним днем Покрови Пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ та УГКЦ новоюліанським календарем з цього року припадатиме на 1 жовтня.

День Української Державності відзначається щороку 28 липня, в День хрещення Київської Русі-України, і припадає на день святого Володимира. Це державне свято, але не вихідний день.

Нагадаємо, напередодні, 24 травня, Православна церква України на архиєрейському соборі затвердила перехід з 1 вересня на новоюліанський календар. Аналогічне рішення про перехід на новий календар на архиєрейському синоді в лютому ухвалила Українська греко-католицька церква. З 1 вересня УГКЦ та ПЦУ одночасно перейдуть на новий стиль для свят, дати яких стало визначені — Різдво, Покрова, іменні дні тощо, але збережуть чинну пасхалію  визначення дати Великодня. 

Відзначимо, торік у застосунку «Дія» проводили опитування про дату святкування Різдва в Україні. Абсолютна більшість респондентів обрали 25 грудня. За даними соціологічної групи «Рейтинг», станом на кінець 2022 року майже половина українців підтримувала перенесення святкування Різдва на 25 грудня. Кількість тих, хто підтримує цю ідею, істотно зросла за останній рік.

Фото: ПЦУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2368
Читайте також
18.04.2023 08:50
Валерій Степаненко
для «Детектора медіа»
4 699
27.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
12 465
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду