Окупанти заборонили на захопленій частині Запоріжжя УГКЦ

Окупанти заборонили на захопленій частині Запоріжжя УГКЦ

7 Грудня 2023
1308
7 Грудня 2023
17:07

Окупанти заборонили на захопленій частині Запоріжжя УГКЦ

1308
«Розпорядження» підписав голова окупаційної адміністрації області ще рік тому. Мотивують це участю греко-католиків у русі опору.
Окупанти заборонили на захопленій частині Запоріжжя УГКЦ
Окупанти заборонили на захопленій частині Запоріжжя УГКЦ

Російська окупаційна влада видала «розпорядження» про заборону на окупованій території Запорізької області діяльності Української греко-католицької церкви.

Відповідне «розпорядження» підписав голова окупаційної адміністрації Запорізької області Євген Балицький ще 26 грудня 2022 року, проте Департамент інформації УГКЦ довідався про це лише тепер, повідомляє УГКЦ.

Як випливає з «документа», російська окупаційна влада розпорядилася також:

  • передати рухоме та нерухоме майно і земельні ділянки Церкви в розпорядження окупаційної військово-цивільної адміністрації Запорізької області;
  • розірвати договори оренди приміщень і земельних ділянок, які раніше уклала Українська греко-католицька церква з місцевими органами влади в Запорізькій області;
  • не проводити реєстрацію релігійної громади «Українська греко-католицька церква» в окупаційних органах влади Запорізької області;
  • заборонити особам, які обіймали в УГКЦ керівні й адміністративні посади, реєстрацію громадських і релігійних організацій на окупованій території Запорізької області.

Окупанти також заборонили організації «Лицарі Колумба» і «Карітас», які займаються соціальним служінням та гуманітарною підтримкою населення на окупованих і деокупованих територіях. 

Заборону діяльності УГКЦ окупанти безпідставно аргументують нібито зберіганням «вибухових речовин і вогнепальної зброї на території культових споруд і допоміжних приміщень». А також тим, що діяльність УГКЦ здійснюється «з порушенням законодавства про релігійні та громадські організації Російської Федерації».

Зокрема, йдеться про «участь парафіян у масових заворушеннях та антиросійських мітингах у березні–квітні 2022 року», «розповсюдження літератури із закликами до порушення територіальної цілісності Російської Федерації», «активну участь громад УГКЦ на території Запорізької області в діяльності екстремістських організацій і пропаганді неонацистських ідей» тощо.

Контроль за виконанням цього «розпорядження» т. зв. губернатор Балицький поклав на свого заступника з безпеки.

Українська греко-католицька церква закликає міжнародні організації зробити все можливе, щоб забезпечити дотримання релігійної свободи на окупованій території України.

УГКЦ нагадує, що 16 листопада 2022 року в Бердянську окупаційна влада заарештувала двох священників-редемптористів — Івана Левицького та Богдана Гелету. Вони досі перебувають у російському полоні. У грудні 2022 року окупанти «депортували» з Мелітополя всіх священників УГКЦ, які залишалися там служити й після окупації Росією.

Нагадаємо, синод Російської православної церкви вирішив створити на окупованій частині Луганщини «між’єпархіальний центр підготовки спеціалістів луганської єпархії». Куруватиме його діяльність митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Пантелеймон (Василь Поворознюк). 

Як пишуть у ЦНС, ворог має дефіцит ручних священнослужителів на тимчасово окупованих територіях і вживає заходів для його подолання.

Фото: катедральний собор УГКЦ в Києві / фото з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду