ISW: Росія продовжує використовувати релігію як інформаційну зброю

ISW: Росія продовжує використовувати релігію як інформаційну зброю

10 Квітня 2023
932
10 Квітня 2023
13:36

ISW: Росія продовжує використовувати релігію як інформаційну зброю

932
Росія проводить системні репресії проти українського православ’я та протестантів на окупованих територіях України.
ISW: Росія продовжує використовувати релігію як інформаційну зброю
ISW: Росія продовжує використовувати релігію як інформаційну зброю

Російська окупаційна влада проводить кампанію системного релігійного переслідування на тимчасово захоплених територіях України, при цьому намагаючись зобразити себе «захисником православ’я». Про це у звіті повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що Росія продовжує використовувати релігію як зброю для дискредитації України на міжнародній арені та використовує інформаційні операції на релігійному ґрунті для досягнення військових цілей, незважаючи на те, що сама здійснює грубі порушення релігійної свободи в окупованій Україні.

Крім того, вважають експерти, Кремль особливо зацікавлений у звинуваченні українського уряду в переслідуванні Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП).

«Кремль продовжує інформаційну операцію, спрямовану на неправдиве зображення Росії як релігійно толерантної держави, водночас свідомо придушуючи релігійні свободи в Україні», – зазначають у звіті.

Хоча Кремль позиціонує себе як захисник християнства загалом і східного православ'я зокрема, свідчення очевидців вказують на те, що російська влада, схоже, націлилася на ПЦУ через її українськість.

За даними інституту, російські окупаційні війська також націлилися на інші конфесії, які є виразно українськими в культурному плані.

Крім того, загарбники також репресують протестантську меншину в Україні. За свідченнями очевидців, поведінка російських солдатів по відношенню до протестантів в окупованій Україні є жорстокою.

«Російські релігійні переслідування, ймовірно, також є частиною триваючої російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та Православної церкви України», — зазначають фахівці.

Також у звіті йдеться про те, що Росія може використати наближення православного свята Великодня 16 квітня, щоб затримати український контрнаступ, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії, незважаючи на те, що сама не демонструє такої поваги до релігії на окупованих нею територіях.

Кремль може закликати до припинення вогню на православний Великдень 16 квітня, як це було на православне Різдво в січні 2023 р.

На їхню думку, «така пауза принесе непропорційно велику користь російським військам і дозволить їм закріпити свої здобутки в Бахмуті та підготувати оборону проти контрнаступу України навесні 2023 року».

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року російські військові або окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні.

Зокрема, за даними ISW, російська окупаційна влада вже закрила, націоналізувала або примусово перевела щонайменше 26 місць богослужіння під контрольовану кремлем Російську православну церкву Московського патріархату, убила або взяла в полон щонайменше 29 священнослужителів або релігійних лідерів, а також пограбувала, осквернила або навмисно знищила щонайменше 13 культових споруд на тимчасово окупованих територіях України.

Зазначається, що випадки релігійних репресій з боку Росії не є поодинокими інцидентами, а радше частиною цілеспрямованої кампанії з систематичного викорінення «небажаних» релігійних організацій в Україні та просування московського патріархату.

Наголошується, що російські окупаційні чиновники репресують українські релігійні громади на тимчасово окупованих територіях на сході України та в незаконно тимчасово окупованому Криму ще з 2014 року.

За даними Центру національного спротиву, на тимчасово окупованих українських територіях у грудні росіяни розпочали «інтеграцію» релігійних організацій і мають намір ліквідувати непідконтрольні Кремлю церкви.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
932
Читайте також
28.06.2023 09:00
Леся Бідочко
Ольга Білоусенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Орест Сливенко
Павло Худіш
7 027
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
383 дн. тому
Засліпленому укромуністичною пропагандою, маргінальному суспільству байдуже кому нести срібняки на Великдень. У фанатичних маргіналів не висока етична планка до тих, кому кланяються, як не високою була планка до таланту-95. Замість православної секти треба повернути справжню руську релігію, яку примусово знищили 1000 років тому. Обізвавши батьків язичниками. Ще тоді казали: не буде від цього добра, так і є вже 1000 років. Вірним є твердження Біблії: Якщо Сатана іде проти Сатани, це означає, що він розділився сам в собі. Теж ми зараз спостерігаємо у малоправославній секті. Одне Зло, руками попів, віджимає майно у іншого Зла у рясах.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду