Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Зонування» переглядатимуть динамічно, місцеві журналісти отримали необхідні рекомендації

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Зонування» переглядатимуть динамічно, місцеві журналісти отримали необхідні рекомендації

21 Березня 2023
1662
21 Березня 2023
14:16

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Зонування» переглядатимуть динамічно, місцеві журналісти отримали необхідні рекомендації

1662
Наталія Гуменюк: «Ми організовуємо роботу у відповідності до умов воєнного стану. Багато хто вважає, що якщо населений пункт вже не під окупацією, то мовляв і закінчився воєнний стан».
Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Зонування» переглядатимуть динамічно, місцеві журналісти отримали необхідні рекомендації
Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Зонування» переглядатимуть динамічно, місцеві журналісти отримали необхідні рекомендації

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк прокоментувала «Детектору медіа» основні новації у роботі журналістів у Херсоні та Миколаєві, які 20 березня потрапили у «жовту зону».

Згідно з оновленими правилами, у «червоній зоні» робота акредитованих представників ЗМІ буде заборонена, а у «жовтій зоні» робота акредитованих журналістів дозволяється лише у супроводі офіцера із зв’язків з громадськістю aбo іншої, визначеної командиром посадової особи.

Наталія Гуменюк запевнила, що Сили оборони мають достатньо пресофіцерів для супроводу акредитованих журналістів, і нагадала, що відповідно до наказу №73 це може бути не тільки пресофіцер, а й посадова особа, призначена командиром відповідного підрозділу.

«Ми організовуємо роботу у відповідності до умов воєнного стану. Багато хто вважає, що якщо населений пункт вже не під окупацією, то мовляв і закінчився воєнний стан. Не всі журналісти можуть там працювати, тому що це критична навала журналістських груп, якщо говорити конкретно про Херсон, де зараз тривають обстріли. Якщо говорити про Миколаїв, то там дуже багато об’єктів, як не мають потрапляти в зону висвітлення. Тому координація буде через пресофіцерів Сил оборони. Відповідно наш Центр пропрацював з усіма пресофіцерами Сил оборони, ми погодили напрямки роботи, і влаштовуємо відповідний графік роботи, для того, щоб це було доречно, інформативно і об’єктивно. Щодо журналістів, які проживають у населених пунктах, які, наприклад, знаходяться у "червоній", або "жовтій зоні", у них випрацьований нами алгоритм дії, вони погоджують з нами ініціативу щодо створення певного матеріалу», — каже Наталія Гуменюк.

Гуменюк нагадала, що у «червоній зоні» наразі робота обмежена взагалі, це викликано безпекою складовою. Саме «зонування» буде переглядатись досить динамічно, з огляду на зміну ситуації, але не рідше, ніж один раз на тиждень.

«Місцеві журналісти отримали від нас рекомендації щодо своєї роботи, наприклад, ті, хто проживає у Херсоні, і намагаються створювати контент, не пов’язаний з військовими діями, вони просто ставлять нас до відома, що вони будуть працювати на певному напрямку, і відбувається дистанційна координація», —  каже речниця Сил оборони півдня.

Коментуючи принципи та критерії, за якими запроваджується «зонування», Гуменюк зазначила, що вони визначаються виходячи з оперативної обстановки та безпекової складової.

Щодо критики Медіаруху, який закидає, що медійникам не повідомили логічних причин «заборони» роботи ЗМІ, речниця Сил оборони півдня зауважила: «Ми не забороняємо роботу засобів масової інформації, ми її координуємо і спрямовуємо у відповідності до вимог воєнного стану і оперативної обстановки в зоні нашої відповідальності».

Читайте також: 

20 березня 2023 року командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для робити журналістів акредитованих ЗМІ. У «червоній» зоні, куди станом на 19 березня потрапив, наприклад, Бахмут, робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні, де станом на 20 березня є, приміром, Часів Яр, частина Херсона й Миколаїв, працювати можна лише в супроводі пресофіцера.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

Коментарі воєнних кореспондентів щодо запровадження зонування читайте за посиланням.

Нагадаємо, в Україні від 3 березня змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану.

Серед іншого, відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть «червону», «жовту» та «зелену» зони для перебування представників ЗМІ.

Крім того, відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення. Також запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1662
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду