Із закону про виплату в разі інвалідності чи смерті через війну прибрали згадку про журналістів

Із закону про виплату в разі інвалідності чи смерті через війну прибрали згадку про журналістів

22 Березня 2023
1151
22 Березня 2023
12:41

Із закону про виплату в разі інвалідності чи смерті через війну прибрали згадку про журналістів

1151
Ініціатор виключення норми пояснює, що в Україні вже діє закон, який передбачає «вагому соціальну підтримку та захист журналістів».
Із закону про виплату в разі інвалідності чи смерті через війну прибрали згадку про журналістів
Із закону про виплату в разі інвалідності чи смерті через війну прибрали згадку про журналістів

Із прийнятого нещодавно закону №7353 про виплату одноразової грошової допомоги у разі отримання інвалідності чи смерті через російську війну прибрали згадку про журналістів.

Про це свідчить порівняльна таблиця до законопроєкту, оприлюднена на сайті Верховної Ради. Цю інформацію підтвердив ІМІ заступник голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк за результатами сьогоднішнього засідання комітету.

За його словами, ініціатором виключення норми про журналістів був член комітету Олег Арсенюк. Останній під час засідання пояснив, що нині в Україні діє закон «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», який вже передбачає «вагому соціальну підтримку та захист журналістів».

За словами Цимбалюка, на комітеті Арсенюк розповів колегам, що за чинним законом у разі загибелі журналіста під час виконання ним професійних обов'язків членам його сім'ї з державного бюджету виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 100 прожиткових мінімумів, встановлених законом для працездатних осіб.

У разі поранення, контузії, травми або каліцтва, заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов'язків, йому виплачується з державного бюджету одноразова грошова допомога в розмірі 50 прожиткових мінімумів (стаття 18).

Крім того, журналісти на період їх відрядження в райони ведення воєнних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України підлягають обов'язковому страхуванню за рахунок роботодавця або будь-яких інших незаборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та здоров'ю під час виконання професійних обов'язків.

«Детектор медіа» звернувся до Олега Арсенюка по коментар і очікує на відповідь.

20 березня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7353 «Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності».

У пояснювальній записці йдеться про те, що працівники об'єктів критичної інфраструктури, держслужбовці, посадовці місцевого самоврядування та журналісти зможуть отримати одноразову грошову допомогу, якщо під час виконання професійних обов'язків внаслідок воєнних дій вони отримали інвалідність. Виплата за усі групи інвалідності, що настала через контузії або інші травми, сягатиме від 200 до 800 тисяч гривень.

Нагадаємо, у серпні минулого року набув чинності закон щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій №7367.  

Згідно з новими вимогами до медіа у питаннях роботи журналістів на фронті, ЗМІ зобов'язані забезпечувати своїх працівників засобами захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками.

Закон також передбачає обов'язкове страхування журналістів за рахунок роботодавця на випадок поранень під час висвітлення перебігу війни та подій на окупованих територіях. Окрім цього, одноразова грошова допомога медійникам у разі поранення буде складати 50 прожиткових мінімумів замість «до 50-ти», як було зафіксовано в законодавстві раніше. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду