«"Інформаційна тиша", — казали вони»:  медійники відреагували на публікацію Зеленським світлин фотографів Ліберових, зроблених у «червоній» зоні на Херсонщині

«"Інформаційна тиша", — казали вони»: медійники відреагували на публікацію Зеленським світлин фотографів Ліберових, зроблених у «червоній» зоні на Херсонщині

18 Листопада 2023
3214
18 Листопада 2023
20:18

«"Інформаційна тиша", — казали вони»: медійники відреагували на публікацію Зеленським світлин фотографів Ліберових, зроблених у «червоній» зоні на Херсонщині

3214
Журналіст «Радіо Свободи» Мар'ян Кушнір відреагував на допис президента, звернувши увагу на те, що професійним воєнкорам натомість відмовляють у доступі до «червоних» ділянок фронту, зокрема на півдні, та обмежують висвітлення подій.
«"Інформаційна тиша", — казали вони»:  медійники відреагували на публікацію Зеленським світлин фотографів Ліберових, зроблених у «червоній» зоні на Херсонщині
«"Інформаційна тиша", — казали вони»:  медійники відреагували на публікацію Зеленським світлин фотографів Ліберових, зроблених у «червоній» зоні на Херсонщині

У п'ятницю, 17 листопада, на офіційній фейсбук-сторінці президента Володимира Зеленського з'явився допис зі світлинами переправи на лівий берег Херсонщини авторства фотографів Костянтина та Влади Ліберових. На публікацію відреагував журналіст «Радіо Свободи» Мар'ян Кушнір, порушивши питання про те, що професійним воєнкорам натомість відмовляють у доступі до «червоних» зон фронту, зокрема на півдні.

«"Не можна на Херсонщину", — казали вони. "Червона зона", — казали вони. "Інформаційна тиша", — казали вони. Всі чудово знають, як важко домовитися про зйомки на Півдні. Всі чудово знають, як там перешкоджають журналістам. На лівий берег взагалі неможливо потрапити. Заборона у всьому. І тут бааам — Володимир Зеленський публікує фотографії блогерів Ліберових. (...)

Кипить, тому що купа українських воєнкорів, які роками знімають війну і давно вже забули про нормальне життя, не можуть. Знаєте, це як плюнути нам всім в обличчя наступного дня після Дня працівників телебачення та радіомовлення. Дякую», — прокоментував Кушнір.

Допис воєнкора підтримала директорка ІМІ Оксана Романюк. У розмові з «Детектором медіа» вона висловила думку, що ця ситуація продемонструвала відсутність механізмів роботи з професійними журналістами та є «справжньою неповагою». 

На думку медійниці, нова система, яка забезпечить доступ професійних журналістів до фронту, має запрацювати не лише задля інформування суспільства, але й для документування.

«Якщо документаторами виступають лише заангажовані особи або ті, що займаються постановочними кадрами, то це не буде вважатися згодом для нащадків достовірною інформацією. Ми втратимо унікальні кадри та знання. Окрім цього, професійні журналісти, які мають величезний, майже десятирічний досвід, заслуговують на повагу. Вони не раз ризикували своїм життям, і таке ставлення я вважаю просто неприпустимим», — сказала очільниця ІМІ.

Романюк звернула увагу на те, що будь-яку ситуацію можна прокомунікувати, та нагадала, що раніше журналістська спільнота вже подавала напрацьовані пропозиції до команди комунікаційників, яка прийшла разом з новим міністром оборони Рустемом Умєровим.

«Я знаю, що вже було кілька зустрічей з журналістами, і ми побачили, що нас начебто чують і готові втілювати якісь зміни. Сподіваюся, що обурення журналістів також буде почуте. З цієї ситуації обов'язково мають бути зроблені висновки, і ми сподіваємося побачити якісь кадрові рішення з цього приводу», — додала вона.

«ДМ» також поспілкувався з головною редакторкою «Слідства.Інфо», колишньою воєнною репортеркою «Громадського» Анастасією Станко. Вона вважає цю ситуацію «насмішкою над професійними журналістами, які багато років висвітлюють війну».  

«Це поділ на певні касти людей. Є якісь люди біліші за білих, які можуть нібито працювати не так, як інші. І їм, очевидно, за це нічого не буде, якщо ці фотографії публікує сам президент. Хоча була й історія, коли платформа United24 поширювала якесь наше відео з Херсона, за яке в нас раніше забрали акредитацію. Ми живемо у сюрреалізмі», — прокоментувала журналістка.

Утім, на її думку, проблема може бути глибшою, і йдеться не лише про доступ журналістів до фронту, а про можливість узагалі поспілкуватися з військовими про перебіг подій на лівому березі у зонах бойових дій. 

«Історія з плацдармом на лівому березі виглядає трохи смішною. Я спілкуюся з багатьма військовими. Вони кажуть, що їм просто забороняють щось повідомляти. У мене є також інші знайомі, які давно там працюють і розповідають, що їм ледь не кримінальними справами погрожують, якщо вони кудись повезуть журналістів і щось коментуватимуть.

Навіть якщо військові візьмуть кудись на свій страх і ризик, у них будуть проблеми. Ми цього не хочемо. Тому створюються ситуації, коли взагалі неможливо щось висвітлити», — розповіла Станко

Зазначимо, нещодавно в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» начальник Управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк заявив, що журналістам потрібно надати більший доступ у зону бойових дій, але при цьому необхідно не зашкодити безпеці операцій. 

«Я думаю, що надзвичайно важливо дати більший доступ медіа в зону бойових дій. Але при цьому одразу зазначаю, що не зашкодити безпеці операції. Відповідно, ми працюємо зараз над тим, щоб зрозуміти, як зробити так, щоб цей доступ був простішим, як зробити так, щоб правила доступу були прозорими, однаково всім відомими, і як, спростивши цей доступ, не зашкодити», — сказав Павлюк.

Він додав, що незалежні медіа мають отримати можливість більше висвітлювати події у прифронтових зонах, у звільнених населених пунктах і безпосередньо в зоні бойових дій. Єдине, за його словами, це неможливо зробити швидко.

Нагадаємо, 27 лютого Міноборони опублікувало зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 «Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану». Зокрема, змінюються правила акредитації журналістів під час воєнного стану та впроваджуються спеціальні зони для перебування представників медіа. 

20 березня командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для роботи журналістів акредитованих ЗМІ. У «червоній» зоні робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні працювати можна лише в супроводі пресофіцера.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

У квітні Міністерство культури та інформаційної політики  зверталося до Міноборони з проханням надати доступ до зони бойових дій воєнним кореспондентам та знімальним групам телеканалів, які беруть участь у створенні інформаційного телемарафону «Єдині новини».

У червні Комітет захисту журналістів (CPJ) опублікував заяву, в якій закликав українську владу встановити чіткі правила акредитації журналістів та припинити тиск на них за їхні репортажі.

Читайте також: 

 Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3214
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду