Інституту журналістики КНУ пропонували зустріч із Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова

Інституту журналістики КНУ пропонували зустріч із Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова

1 Червня 2022
1674
1 Червня 2022
14:35

Інституту журналістики КНУ пропонували зустріч із Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова

1674
Дмитро Золотухін: «Ключовою метою приїзду Овсяннікової планувалося створити для світу докази того, що з хороших рускіх треба знімати обмеження».
Інституту журналістики КНУ пропонували зустріч із Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова
Інституту журналістики КНУ пропонували зустріч із Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова

Керівництву Інституту журналістики Київського національного унівеситету імені Шевченка пропонували зустріч із колишньою російською пропагандисткою Мариною Овсянніковою від імені організації Гаррі Каспарова Human Rights Foundation. На це звернув увагу медіаексперт Дмитро Золотухін.

Він прокоментував лист, який був надісланий керівництву КНУ.

«Цей лист надрукований на бланку Operation Sunflower. Даний проєкт підтримується організацією Human Rights Foundation, яку очолював Гаррі Каспаров. Гаррі Каспаров є фронтменом проєкту "паспорт європейського руського", презентованого у Вільнюсі. Метою проєкту є зняття санкцій з "хороших рускіх", які страждають через політику Путіна і кажуть, що вони ні в чому не винні...

Загалом, уся ця шуміха опосередковано має зв'язок із допомогою українцям. Оскільки і фонд, і проєкт реально роблять проєкти на допомогу Україні. Однак ключовою метою приїзду Овсяннікової планувалося – створення для світу доказів того, що з "хороших рускіх" треба знімати обмеження», – написав Золотухін.

В Інституті журналістики КНУ імені Шевченка повідомили, що не будуть зустрічатися з жодним «хорошим» медійником країни-агресора ні зараз, ні після перемоги.

Напередодні стало відомо, що в приміщенні «Інтерфакс-Україна» 1 червня має відбутись пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда». Захід скасували через декілька годин після анонсу.

Згодом з'явились повідомлення, що пресконференцію Овсяннікової попросила організувати газета Die Welt, де вона зараз працює колумністкою, за нібито посередництва нідерландської волонтерки-доброчинниці Маріам Ламберт та української громадської і медійної організації «Стоп Корупції» («СтопКор»).

Маріам Ламберт (Mariam Lambert-Ait Hassou) — засновниця нідерландського доброчинного фонду Orphans Feeding Foundation. Повідомлялася, що вона від імені Die Welt нібито попросила «СтопКор» «допомогти з організацією пресконференції в Києві». Ті, у свою чергу, нібито звернулись до інформагенції.  «СтопКор» спростував повідомлення про причетність до організації пресконференції.

У коментарі «Детектору медіа» Ламберт також спростувала повідомлення про те, що вона була посередницею в організації пресконференції. 

«Я не знаю, хто був організатором, і не маю іншої інформації про цей захід, крім того, що він був правомірно скасований», — написала вона. 

На початку березня 2022 року Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt. 

Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікову наразі активно використовують в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи реноме «борчині проти російської пропаганди» для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

Німецька Weimer Media Group хотіла зробити Овсяннікову лауреаткою «Премії ЗМІ за свободу», проте відмовилась від цього рішення. При цьому їй вручили премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022. 

Фото: Human Rights Foundation

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1674
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ірина Україна ????????
665 дн. тому
"Хороших руськіх" не буває! Навальний теж з когорти таких, як і Каспаров. "Хороші росіяни" можуть бути лише мертві, чим більше- тим краще, для нас!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду