Євросоюз назвав Росію світовим лідером дезінформації 2022 року

Євросоюз назвав Росію світовим лідером дезінформації 2022 року

9 Лютого 2023
3550
9 Лютого 2023
10:11

Євросоюз назвав Росію світовим лідером дезінформації 2022 року

3550
Головною темою російських інфоатак стала війна проти України та дискредитація ЄС. Росія поширює фейки через офіційну дипломатію, державні ЗМІ та проплачені інтернет-канали.
Євросоюз назвав Росію світовим лідером дезінформації 2022 року
Євросоюз назвав Росію світовим лідером дезінформації 2022 року

Служба зовнішніх справ Євросоюзу назвала Росію головною країною-дезінформатором 2022 року. Про це йдеться у доповіді зовнішньополітичної служби ЄС про дезінформацію та маніпуляцію фактами у світовому інформаційному просторі в 2022 році.

На думку відомства, головною темою російських інформаційних атак стала війна Росії проти України. У шістдесяти випадках зі ста їхньою метою було виправдати російське вторгнення.

Зокрема, російська пропаганда намагається представити Україну як «нацистську» державу, звинувачувати її в «геноциді» та вбивствах власних громадян, поширювати фейки про наявність там біолабораторій США, які нібито розробляють біологічну зброю, спрямовану на «російську ДНК», та звʼязки українських «неонацистів» із іноземними розвідками.

Другою метою інформаційних атак Росії, як вказано в документі, стала дискредитація Європейського союзу та країн, що входять до нього.

Зокрема, російські та проросійські джерела поширюють брехню про відсутність підтримки України в суспільствах країн ЄС, про згубний вплив ухвалених ЄС санкцій проти Росії та про те, що жителі Європи нібито змушені голодувати та замерзати через брак ресурсів, які раніше закуповувалися у Росії.

Офіційний представник ЄС із зовнішньополітичних питань Пітер Стано підтвердив, що більшість випадків дезінформації про Євросоюз виходять із Росії або від повʼязаних із нею агентів.

У доповіді наголошується, що Росія поширює фейки через офіційні дипломатичні канали, державні ЗМІ, які мовлять як на російську, так і на зарубіжну аудиторію, а також через прокремлівські канали в інтернеті, які не позначають своїх звʼязків безпосередньо з російським урядом, але можуть отримувати фінансування з Москви.

Як найбільш показові приклади дезінформації в доповіді названі російські медіакомпанії Sputnik і Russia Today (RT).

Крім того, у доповіді наголошується, що дезінформацію із кремлівських джерел також активно поширюють державні ЗМІ Китаю. Загалом така дезінформація була виявлена у повідомленнях щонайменше 30 мовами, у тому числі 16 європейськими.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель підтвердив, що Росія «мобілізувала всі свої інструменти» для проведення дезінформаційних кампаній та «систематичного спотворення реальності». «Ми бачили спроби заплутати і ввести людей в оману постійно змінюваними наративами та версіями події. Мета в тому, щоб ніхто більше нічому не вірив, щоб люди дійшли висновку: «Та взагалі всі брешуть. Як я можу відрізнити брехню від правди?» – сказав Боррель.

Він також навів приклад мемів, які зʼявилися після запуску навчальної місії Євросоюзу, де ЄС представлений як слуга НАТО. «Це повідомлення зʼявилося на сайті МЗС Росії. Так, на сайті МЗС! 10 хвилин потому в їхньому телеграм-каналі, а потім швидко поширився більш ніж 100 каналами, включно зі Sputnik Africa», – розповів дипломат.

Боррель заявив, що Євросоюз має намір боротися із поширенням хибних даних. За його словами, Європа планує найближчим часом створити центр аналізу та обміну інформацією, який протистоятиме пропаганді. Нещодавно Боррель оголосив, що Європейський Союз планує запустити нову платформу для боротьби з дезінформацією Росії та Китаю.

Крім того, заступниця голови Єврокомісії Вєра Йоурова також анонсувала запуск проєкту «Радіо Вільна Росія» (наразі це робоча назва), який обʼєднає зусилля незалежних російськомовних журналістів та видань у створенні правдивого контенту для російськомовної аудиторії.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3550
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду