Національна рада закликала визнати терористичними організаціями телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый»

Національна рада закликала визнати терористичними організаціями телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый»

26 Жовтня 2022
1177
26 Жовтня 2022
20:19

Національна рада закликала визнати терористичними організаціями телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый»

1177
Відповідне звернення надійшло до правоохоронних органів. Телеканали «RTR Планета», «Россия 24» і «Первый» мовлять на супутнику, а тому можуть бути доступними для перегляду на території країн Європи.
Національна рада закликала визнати терористичними організаціями телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый»
Національна рада закликала визнати терористичними організаціями телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый»

Через систематичне послідовне виправдання, публічну підтримку і підбурювання в ефірі до вчинення Російською Федерацією терористичних актів телеканали «Россия 24», «RTR Планета» і «Первый», відповідно до українського законодавства, мають бути визнані терористичними організаціями. Про це у листах до правоохоронних органів заявила Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

Тероризм, відповідно до закону України «Про боротьбу з тероризмом», охоплює також інформаційну складову. Щоб встановити роль і місце російських ЗМІ у терористичній діяльності РФ в Україні, Національна рада провела кількаденні моніторинги. У фокусі уваги Нацради було те, як згадані російські пропагандистські канали висвітлювали наслідки терористичних актів російських військових у Вінниці, Оленівці і Чаплиному.

«Інформація про терористичні акти використовується російськими ЗМІ для залякування української, європейської і власної російської аудиторії. Створюється і нагнітається атмосфера страху і жаху, що мають виправдовувати жорстокість і тероризм, – йдеться у повідомленні Нацради. – У своїх передачах телеканали «RTR Планета», «Россия 24», «Первый», інформуючи про терористичні акти у Вінниці, Оленівці і Чаплиному, дезінформували, вибірково поширювали інформацію, надавали певні переваги в описі фактів, що є виключно пропагандистською діяльністю, спрямованою на розпалювання війни та її підтримку в телеаудиторії».

Аналіз програм російських державних телеканалів у контексті ракетного удару по Вінниці зафіксував, що усі виступи на цю тему намагаються раціонально обґрунтувати виправдання терористичного акту збройних сил РФ і містять підбурювання до вчинення подібних актів у майбутньому.

Інформацію про події в Оленівці російські журналісти та учасники передач протягом трьох діб після терористичного акту маніпулятивно обмежили структурою із 12 наративів. Була оприлюднена неправдива інформація, аудиторії нав’язувалося однобічне сприйняття подій. Відповідальність за скоєне покладалася на політичне і військове керівництво України. Реальні обставини того, що вчинила російська армія, були приховані.

Дезінформаційною рамкою російські журналісти і офіційні особи обмежили повідомлення про ракетний удар по залізничній станції Чаплине. Упродовж кількох діб вони доводили, що російські ракетні підрозділи цілеспрямовано цілились та влучили в потяг, який начебто перевозив українських військовослужбовців і військову техніку.

«RTR Планета», «Россия 24», «Первый» належать до ЗМІ, в яких держава-терорист (держава-агресор) – Російська Федерація – має частку власності. Усі редакційні рішення щодо того, яку інформацію поширюють ці канали, належать лише мовникам, їхньому керівництву і журналістам. Тому відповідальність за поширення інформації, яка виправдовує, підбурює і підтримує тероризм, є медійною складовою державного тероризму РФ проти України, наголошують у Нацраді.

Регулятор звернувся до правоохоронних органів з проханням взяти до уваги факти, що російські телеканали пропагують і поширюють ідеологію тероризму, російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ як держави-терориста проти України. Також Національна рада просить розглянути можливість визнання цих телеканалів терористичними організаціями через їхнє виправдання, публічну підтримку та підбурення до вчинення терористичних актів на адресу України і притягнути осіб, винних у протиправних діях, до кримінальної відповідальності.

Інфографіка: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1177
Читайте також
22.07.2022 16:57
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
3 963
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду