The Kyiv Independent створив відділ воєнних розслідувань: у команді Євгенія Моторевська, Данило Мокрик та Олеся Біда

The Kyiv Independent створив відділ воєнних розслідувань: у команді Євгенія Моторевська, Данило Мокрик та Олеся Біда

6 Березня 2023
3485
6 Березня 2023
20:30

The Kyiv Independent створив відділ воєнних розслідувань: у команді Євгенія Моторевська, Данило Мокрик та Олеся Біда

3485
Очолила відділ українська журналістка, редакторка та відеопродюсерка Євгенія Моторевська. У відділі працюватимуть журналіст-розслідувач Данило Мокрик та журналістка Олеся Біда.
The Kyiv Independent створив відділ воєнних розслідувань: у команді Євгенія Моторевська, Данило Мокрик та Олеся Біда
The Kyiv Independent створив відділ воєнних розслідувань: у команді Євгенія Моторевська, Данило Мокрик та Олеся Біда

В українському англомовному виданні The Kyiv Independent створили новий відділ, що спеціалізуватиметься на журналістських розслідуваннях воєнних злочинів та інших тем, пов’язаних з російською агресією в Україні та поза її межами. Про це повідомила пресслужба видання.

Команда нового відділу The Kyiv Independent презентуватиме журналістські розслідування у форматі документальних фільмів англійською та українською мовами. Першу стрічку планують показати вже цього літа.

Керівницею новоствореного відділу стала українська журналістка, редакторка та відеопродюсерка Євгенія Моторевська. Журналістка спеціалізується на розслідуванні корупції та зловживань у правоохоронних органах та суддівській системі. П’ять років працювала в агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо», а у 2021-2022 роках очолювала редакцію видання hromadske. 

У 2017 році Моторевська отримала премію «За видатні заслуги в журналістиці розслідувань» від CEI та SEEMO у співпраці з Фондом Конрада Аденауера (KAS). У минулому — членкиня Громадської ради доброчесності. У 2020 році разом з колегами Дмитром Реплянчуком та Василем Бідуном отримала найвищу відзнаку Національного конкурсу журналістських розслідувань за фільм «Я — бот». У 2021 році її журналістська робота була відзначена премією імені Павла Шеремета.

«Якщо перший рік війни журналісти переважно фіксували воєнні злочини проти українців, зараз прийшов час показувати їхню системність та масштаби. Катування українських військовополонених та цивільних, злочини проти дітей, російський вплив на політичні процеси за кордоном — це ті теми, з якими ми плануємо працювати в найближчому майбутньому», — розповіла Євгенія.

У новоствореному відділі також працюватиме журналіст-розслідувач Данило Мокрик, який неодноразово ставав лауреатом і номінантом професійних премій, насамперед за свої роботи для видання Bihus.Info. Йому журналіст присвятив майже шість років. Також Данило є автором YouTube-проєкту MokRec.

У 2022 році був відзначений нагородою «Честь професії» у номінації «Найкраща аналітика» за доведення геноцидного характеру російських воєнних злочинів в Україні.

Окрім цього, до команди доєдналася журналістка Олеся Біда, яка понад п'ять років створювала матеріали на тему прав людини, висвітлювала історії харасменту в армії, фіксувала історії цивільних, яких катували російські військові, досліджувала систему фільтраційних таборів на тимчасово окупованих територіях для hromadske.

У 2021 році Олеся Біда здобула перемогу в національному конкурсі матеріалів про наркозалежність та нагороду від Міжнародної Євразійської мережі зменшення шкоди. У 2022 році її номінували на премію Per Anger, яку присуджує шведський уряд, щоб сприяти підтримці прав людини та демократії. Також журналістка увійшла до переліку номінантів премії для молодих журналістів до 30 років від Thomson Foundation.

Євгенія Моторевська зазначила у фейсбук-дописі, що наразі команда також шукає у новий відділ дослідника (молодшого журналіста), продюсера та головного режисера. Подробиці невдовзі з'являться на сайті The Kyiv Independent.

Англомовне видання The Kyiv Independent заснували у листопаді 2021 року колишні журналісти Kyiv Post після того, як власник медіа Аднан Ківан де-факто закрив видання. 

The Kyiv Independent очолила колишня заступниця головного редактора Kyiv Post Ольга Руденко, гендиректоркою нового видання стала Дарина Шевченко.

Видання The Kyiv Independent зареєструвалося як британська компанія. Медіаконсалтинговій компанії Jnomics належить 40% The Kyiv Independent, 60% — у власності редакції.

Головна редакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомила, що основна аудиторія англомовного видання зосереджена у США та Канаді, далі йде Західна Європа.

Нагадаємо, у четвер, 2 березня, журналісти-розслідувачі The Kyiv Independent Анна Миронюк та Олександр Хребет отримали нагороду #AllForJan у Варшаві за розслідування ймовірних неналежних дій керівництва Інтернаціонального легіону української армії.

Фото: Євгенія Моторевська / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3485
Читайте також
03.03.2023 14:56
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
5 576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду