Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року

Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року

21 Лютого 2023
1933
21 Лютого 2023
15:46

Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року

1933
Журналісти десятка ЗМІ з різних країн вивчили внутрішній документ Кремля під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі».
Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року
Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року

Журналісти десятка ЗМІ опублікували розслідування, базоване на внутрішньому документі російської влади під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі», згідно з яким Москва планує поглинути Білорусь до 2030 року.

У роботі над матеріалом брали участь журналісти з українського видання Kyiv Independent, російського центру «Досье», Білоруського розслідувального центру,  польського Frontstory, естонського Delfi, німецьких Süddeutsche Zeitung, Norddeutscher Rundfunk і Westdeutscher Rundfunk, американського Yahoo News, шведського Expressen та VSquare з країн Вишеградської групи.

Як стверджують журналісти, документ «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі» датується літом 2021 року і містить 17 сторінок, на яких ньому розглянуто все, що пов’язане з інтеграцією двох країн.

Перелічені там політичні, оборонні, торгові й соціальні цілі російської влади щодо Білорусі розділені на три категорії – короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) і далекострокові (до 2030 року).

Ключову роль у планах Кремля відіграє так звана Союзна держава (СД) — саме через неї Росія збирається наростити свої сили у Білорусі. Наприклад, до кінця 2022 року перед адміністрацією президента стояло завдання переконати білоруське керівництво у необхідності продовжувати працю над СД.

У планах – адаптувати білоруське законодавство під російське і керувати зовнішньою політикою Білорусі на користь Росії. Зокрема, у стратегії йдеться про те, що реформа конституції, яку ухвалили в Білорусі у лютому 2022 року, має бути завершена відповідно до російських інтересів, а закони країни – «гармонізовані» із законами РФ.

До 2030 року, згідно зі стратегією, Кремль має намір також домогтися верховенства в країні російської мови над білоруською та запровадити спрощену процедуру видачі білорусам російських паспортів.

До завдань російської розвідки входить обмежити вплив «націоналістичних та прозахідних» сил, завершити реформу білоруської Конституції з урахуванням інтересів РФ, закріпити проросійські настрої у військових та політичних елітах і серед населення.

Згідно зі «Стратегічними цілями», Росія збирається забезпечити собі контроль над інформаційним простором Білорусі до кінця цього десятиліття. Зроблять це за допомогою збільшення кількості російських ЗМІ у Білорусі та посилення російського інформаційного впливу серед населення.

У Кремлі хочуть також відкрити в Білорусі наукові та культурні центри. Передбачається, що це будуть філії Росспівробітництва, в яких найчастіше під прикриттям працюють російські розвідники, пише «Досье».

Планується також збільшити військову присутність на території Білорусі, а також забезпечити «переважний вплив Російської Федерації у сфері соціальної політики, торгівлі, економіки, науки, освіти та культури».

За словами співрозмовника одного з неросійських ЗМІ, Кремль ставиться до цих планів вкрай серйозно і докладає зусиль для їх реалізації: «Росія усвідомлює, що Білорусь намагається зупинити ці процеси. Дещо з цього видно публічно, наприклад затягування процесу політичної інтеграції. Але Російська Федерація продовжує своє тиск [на Білорусь] попри все».

Співрозмовник сказав, що повномасштабне російське вторгнення в Україну сповільнило реалізацію цих планів, але не зупинило їх. «Довгострокова мета щодо досягнення повного контролю над Білоруссю все ще чинна і не змінилася», – заявило джерело ЗМІ.

Крім того, всі опитані експерти зійшлися на тому, що через допомогу Росії у війні Олександр Лукашенко втратив залишки своєї незалежності.

Крім цілей, у документі описані й загрози планам Росії у Білорусі. У Кремлі побоюються зближення білоруської влади з НАТО та окремими державами – членами Альянсу, впливу на Олександра Лукашенка націоналістичних і прозахідних політиків і відмови від викладання російською мовою.

Створити стратегію щодо поглинання Білорусі доручили Управлінню президента РФ з прикордонної співпраці на чолі з Олексієм Філатовим, який раніше займався в Кремлі питанням окупованих Абхазії та Південної Осетії і курував взаємодію з терористичними організаціями «Л/ДНР».

У розробці документа брали участь співробітники ГРУ, зокрема начальник білоруського напрямку Андрій Грешніков, а також Генштаб ЗС РФ, Служба зовнішньої розвідки РФ та 5-та служба ФСБ.

Зовнішні експерти та представники західних спецслужб, які вивчили документ, вважають його справжнім. «За своєю зовнішньою формою документ нагадує стандартний документ російської бюрократії чи політичного управління», — сказав заступник директора Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Мартін Краґ.

Неназваний офіцер розвідки, якому показали цей документ, також вважає його достовірним. «Зміст документа є абсолютно правдоподібним і відповідає тому, що ми також сприймаємо, — сказав виданню Süddeutsche Zeitung високопоставлений офіцер розвідки. — Треба розглядати стратегічний документ як частину більшого плану Путіна: створення нової Великої Російської імперії».

Фото: Vecherka Photo / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1933
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду