Верховний Суд залишив у силі вироки щодо співробітників «БелаПАН»

Верховний Суд залишив у силі вироки щодо співробітників «БелаПАН»

7 Січня 2023
1445

Верховний Суд залишив у силі вироки щодо співробітників «БелаПАН»

1445
Вони відбувають покарання у колоніях загального та посиленого режимів.
Верховний Суд залишив у силі вироки щодо співробітників «БелаПАН»
Верховний Суд залишив у силі вироки щодо співробітників «БелаПАН»

Рішенням Верховного суду четверо фігурантів справи, пов'язаної з інформаційним агентством «БелаПАН», продовжать відбувати покарання у колонії суворого режиму. Про це повідомляє телеграм-канал «Позірк», заснований колишньою командою журналістів проєкту Naviny.Вy.

Під час засідання суд дещозмінениив лише деякі формулювання вироку, які не вплинули на строки ув'язнення.

Як ми писали, вирок щодо журналістів 6 жовтня ухвалив Мінський обласний суд, що проходив у закритому режимі.  При цьому всі учасники підписали документ про «нерозголошення процесуальної таємниці». Зокерема, закритоє є інформація щодо того, які терміни для обвинувачених вимагав прокурор.

Як оголосив тоді суддя, головну редакторку агенції Ірину Левшину засуджено до 4 років колонії загального режиму, колишнього гендиректора Дмитра Новожилова – до 6 років колонії суворого режиму, його колишнього заступника Андрія Олександрова – до 14 років колонії суворого режиму, його дружину, соціологиню Ірину Злобіну – до 9 років колонії загального режиму. Також обвинуваченим присудили штрафи: Новожилову – 22 400 білоруських рублів (326 тис. грн), Злобіній – 25 600 руб. (373 тис. грн), Олександрову – 32 000 руб. (466 тис. грн). Їм також заборонено обіймати певні посади протягом п'яти років.

Ірину Левшину та Дмитра Новажилова затримали 18 серпня 2021 року, Андрій Олександров та Ірина Злобіна перебувають за ґратами з 12 січня 2021-го. Олександрову, Левшиній та Новожилову були висунуті обвинувачення у «створенні та діяльності екстремістського формування», хоча всі вони були затримані до того, як КДБ Білорусі оголосило агентство таким «екстремистським».Андрію Олександрову та Ірині Злобіній спочатку інкримінували «підготовку осіб до участі у масових заворушеннях» (за сплату штрафів замість учасників мирних протестів), а згодом звинуватили у «державній зраді».

Олександрова та Новожилова також звинуватили в несплаті податків з діяльності інформагентства у розмірі 200 тисяч доларів.

За даними каналу «Белсат», на даний час у Білорусі ув'язнено 33 журналісти.

Фото: «Білоруський пресклуб»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1445
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду