У Білорусі прокуратура просить заочно засудити опозиціонерів Тихановську і Латушка до 19 років колонії

У Білорусі прокуратура просить заочно засудити опозиціонерів Тихановську і Латушка до 19 років колонії

28 Лютого 2023
696
28 Лютого 2023
13:19

У Білорусі прокуратура просить заочно засудити опозиціонерів Тихановську і Латушка до 19 років колонії

696
А їхніх колег по Координаційній раді Марію Мороз, Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського — до 12 років колонії.
У Білорусі прокуратура просить заочно засудити опозиціонерів Тихановську і Латушка до 19 років колонії
У Білорусі прокуратура просить заочно засудити опозиціонерів Тихановську і Латушка до 19 років колонії

У Білорусі 27 лютого під час судового засідання у «справі Координаційної ради» сторона обвинувачення попросила засудити заочно білоруських опозиціонерів Світлану Тихановську і Павла Латушка до 19 років колонії кожного. Для членів Координаційної ради Марії Мороз, Ольги Ковалькової і Сергія Дилевського прокурор просив по 12 років колонії кожному. Про це пише «Радіо Свобода» із посиланням на повідомлення правозахисного центру «Вясна».

Крім цього, прокурор попросив суд призначити Тихановській штраф у розмірі 37 тисяч білоруських рублів, а Латушку — позбавити на 5 років права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих й адміністративно-господарських обов’язків.

За інформацією держагентства БелТА, Тихановська, Ковалькова і Мороз мають відбувати покарання у колонії загального режиму, Латушко і Дилевський — у колонії посиленого режиму.

Міський суд у Мінську розпочав заочний розгляд у «справі Координаційної ради» 17 січня 2023 року. Світлані Тихановській інкримінують кілька статей Кримінального кодексу Білорусі: державна зрада, масові заворушення, створення екстремістського формування, розпалювання ворожнечі, змова з метою захоплення влади, заклики до санкцій.

Крім неї, у «справі Координаційної ради» фігурує також голова Народного антикризового проводу Павло Латушко. Його звинувачують у закликах до санкцій, розпалюванні ворожнечі, отриманні хабаря та створенні екстремістської організації.

Подібні звинувачення висунули і на адресу членів Координаційної ради Марії Мороз, Ольги Ковалькової і Сергія Дилевського.

На своїй фейсбук-сторінці Світлана Тихановська подякувала білоруській владі. «Звинувачення від 12 до 19 років тим, хто зараз не в Білорусі, — найкращий приклад того, як насправді режим ставиться до білорусів, які виступають за демократію. Ось наскільки щирими є наміри будь-яких комісій, які кличуть білорусів додому. Тому я ще раз хочу повторити: дорогі білоруси, подбайте про свою безпеку, наскільки це можливо. А тим людям, яким зараз разом зі мною вигадують ці величезні терміни, я хочу подякувати. Спасибі за вашу сміливість, за вашу впертість, за вауш роботу. Я знаю, що ми обов’язково повернемося додому. І ми повернемося на своїх умовах, завдяки щоденній праці, а не чийомусь дозволу чи вироку», — прокоментувала Тихановська.

«Радіо Свобода» також нагадує, що у січні 2023 року чоловіку Світлани, відеоблогеру Сергію Тихановському, засудженому до 18 років колонії, висунули нове звинувачення за статтею про злісну непокору вимогам адміністрації виправної установи. Йому загрожує до двох років позбавлення волі за цією статтею.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

9 серпня 2022 року Тихановська сформувала Об’єднаний перехідний кабінет.

Фото: Світлана Тихановська / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
696
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду