Вирок Дар’ї Лосік: два роки колонії за інтерв’ю каналу «Белсат»

Вирок Дар’ї Лосік: два роки колонії за інтерв’ю каналу «Белсат»

19 Січня 2023
1792
19 Січня 2023
17:07

Вирок Дар’ї Лосік: два роки колонії за інтерв’ю каналу «Белсат»

1792
Більшу частину інтерв’ю Дар’я присвятила розповіді про перше побачення з чоловіком після його ув’язнення. Білоруська влада розцінює це як «сприяння екстремістській діяльності»
Вирок Дар’ї Лосік: два роки колонії за інтерв’ю каналу «Белсат»
Вирок Дар’ї Лосік: два роки колонії за інтерв’ю каналу «Белсат»

Суд у Білорусі присудив два роки колонії Дар’ї Лосік за «сприяння екстремістській діяльності». Так білоруська судова система розцінила інтерв’ю, яке Дар’я дала телеканалу «Белсат» у 2022 році. Про це повідомляє «Настоящее время» із посиланням на «Радіо Свобода — Білорусь». Нагадаємо, у Білорусі канал «Белсат» визнали «екстремістським формуванням» ще у 2021 році.

Як повідомляється, на суді Дар’я Лосік визнала свою вину і просила не призначати їй реальний термін.

За версією слідства, Лосік в інтерв’ю дала «особисту негативну оцінку державним органам, до компетенції яких належить виконання карного переслідування та здійснення правосуддя». Як заявили представники сторони обвинувачення під час суду, Лосік стверджувала, що її чоловіка засудили незаконно і закликала родичів інших засуджених послідувати її прикладу.  

Про затримання Дар'ї Лосік стало відомо 18 жовтня. Як їй оголосили, причиною для її арешту є «сприяння екстремістській діяльності». Претензії до Дар'ї виникли після її інтерв'ю телеканалу «Белсат».

Нагадаємо, медіаконсультанта «Радіо Свобода» та адміністратора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. За словами міністра внутрішніх справ країни Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

25 грудня 2020-го журналіст мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 (підготовка масових заворушень) КК Білорусі. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням. 25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування

11 березня 2021 року йому висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати собі руки й оголосив сухе голодування, яке тримав протягом чотирьох днів.

У грудні 2021 року Ігоря Лосіка засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

«Радіо Свобода» (RFE/RL) засудило рішення режиму Олександра Лукашенка внести ім'я ув'язненого журналіста білоруської служби «Радіо Свобода» Ігоря Лосіка до «переліку терористів». Президент RFL Джеймі Флай закликав білоруську владу негайно і без будь-яких умов звільнити Лосіка.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду