Правозахисний центр «Весна» опублікував інфографіку зі статистикою білоруських політв'язнів у 2022 році

Правозахисний центр «Весна» опублікував інфографіку зі статистикою білоруських політв'язнів у 2022 році

8 Січня 2023
1327

Правозахисний центр «Весна» опублікував інфографіку зі статистикою білоруських політв'язнів у 2022 році

1327
За ґратами залишаються 108 діячів культури, 32 представники медіа, 6 адвокатів та шість правозахисників «Весни».
Правозахисний центр «Весна» опублікував інфографіку зі статистикою білоруських політв'язнів у 2022 році
Правозахисний центр «Весна» опублікував інфографіку зі статистикою білоруських політв'язнів у 2022 році

Білоруський правозахисний центр «Весна» на своєму сайті оприлюднив статистику щодо політв'язнів за 2022 рік.

Протягом минулого року правозахисна спільнота Білорусі визнала політичними ув'язненими 889 осіб, і станом на грудень у країні було 1446 політв'язнів. Більшість із них — чоловіки (1284 особи), жінок-політв'язнів у Білорусі 162.

Найактивніше репресивна машина застосовує для покарання обмеження волі у колоніях (532 особи), на «хімії» (обмеження свободи з направденням до виправного закладу відкритого типу). До «хімії» режим Лукашенка потягом року засудив 258 осіб. 6 осіб утримують у виховній колонії, ще 38 політв'язням погіршили умови утримання та перевели з колонії до в'язниці.

У білоруських СІЗО на кінець року перебували 460 осіб. Найдовше під слідством без суду у СІЗО-1 утримується Едуард Бабаріко: на 31 грудня він був ув'язненим протягом 927 днів (2 роки, 6 місяців та 14 днів). Бабаріко був бізнесменом, а під час президентських виборів 2020 року очолив передвиборчий штаб своего батька, ексочільника «Белгазпромбанку» Віктора Бабаріко.

Двоє політв'язнів перебувають під «домашнім арештом», ще декільком присудили адміністративний арешт. Де утримують ще 145 політв'язнів, правозахисникам «Весни» невідомо.

Як свідчать дані правозахисного центру, білоруська влада нерідко обирає для покарання терміни ув'язнень понад 10 років. Такий вирок отримали 70 осіб. 27 політв'язнів позбавлені волі на 10-12 років, 17 осіб отримали по 13-15 років колонії, ще 15 політв'язням було призначено терміни у 16-19 років, а 10 осіб засудили на 20-23 роки. Найсуворіший — максимальний термін 25 років — отримав білоруський опозиціонер Микола Автухович.

При цьому серед політв'язнів — не менше 25 пенсіонерів та пенсіонерок, 74 особи з інвалідністю або тяжкими захворюваннями.

На волю після відкиття режимом Лукашенка політично мотивованих кримінальних справ вийшли не менше 253 політв'язнів. За ґратами продовжують перебувати 32 білоруських медійники та медійниці.

Нагадаємо, перебувають у неволі і правозахисники «Весни». Керівник Гомельського відділення правозахисного центру Леонід Судаленко у 2022 році почав відбувати призначений термін позбавлення волі у 3 роки у виправній колонії №3. У вересні до 15 років ув'язнення була засуджена координаторка Волонтерської служби «Весни» Марфа Рабкова, а волонтер Андрій Чапюк отримав 6 років колонії. Під вартою у СІЗО-1 залишалися голова «Весни» Алесь Беляцький, його заступник Валентин Стефанович та юрист Володимир Лабкович. Суд щодо правозахисників відбувся 5 січня 2023 року. Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Фото Олександра Лукашенка під час відвідання військового полігону у Брестській області. Знімок з сайту президента Білорусі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1327
Читайте також
15.05.2023 11:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
9 496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду