У Білорусі асоціацію журналістів визнали «екстремістським формуванням»

У Білорусі асоціацію журналістів визнали «екстремістським формуванням»

7 Березня 2023
980
7 Березня 2023
18:13

У Білорусі асоціацію журналістів визнали «екстремістським формуванням»

980
Виявилося, що таке рішення КДБ ухвалило ще 28 лютого.
У Білорусі асоціацію журналістів визнали «екстремістським формуванням»
У Білорусі асоціацію журналістів визнали «екстремістським формуванням»

КДБ оголосив Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ) «екстремістським формуванням». Про це написав «Белсат».

За даними правозахисного центру «Весна», силове відомство схвалило це рішення ще 28 лютого.

Заступник голови БАЖ Борис Горецький у коментарі «Белсату» зазначив, що статус «екстремістського формування» не виявився для команди несподіваним з огляду на нинішню ситуацію в Білорусі. 

«На жаль, такі рішення ще більше ускладнюють роботу незалежних журналістів у Білорусі, додаючи страху та небезпеки для роботи будь-яких медійників у країні. У нинішніх умовах публічно називати себе представником БАЖ точно ніхто не повинен усередині Білорусі», — сказав Горецький. 

За його словами, керівництво організації, яке вимушено виїхало з Білорусі ще у 2021 році, продовжить свою роботу «для незалежного медіасектора, для осіб за ґратами та тих, хто постраждав від репресій».

«Але це, звісно, ​​погіршує умови роботи білоруських медійників, оскільки це акт залякування та акт обмеження прав та можливостей колег»,  — додав заступник голови БАЖ.

Білоруська асоціація журналістів заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також БАЖ допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси — у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Нагадаємо, 27 серпня 2021 року Верховний суд Білорусі ліквідував Білоруську асоціацію журналістів. 

За словами Бориса Горецького, протести у Білорусі проти авторитарного режиму Лукашенка спричинили масовий виїзд медійників із країни. Від 2020-го року виїхало понад 400 журналістів.

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
980
Читайте також
15.05.2023 11:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
9 434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду