У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії

У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії

8 Лютого 2023
2185
8 Лютого 2023
16:31

У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії

2185
Почобуту пропонували виїхати за кордон, однак писати прохання про помилування на ім'я Олександра Лукашенка журналіст відмовився.
У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії
У Білорусі журналіста Анджея Почобута засудили до восьми років колонії

У Білорусі журналіста та активіста «Союзу поляків» Анджея Почобута засудили до восьми років колонії суворого режиму. Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

Вирок виніс суд Гродна у середу, 8 лютого. Судовий процес проходив у закритому режимі.

Почобута визнали винним у «заподіянні шкоди нацбезпеці», «вчиненні умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі» та у «реабілітації нацизму».

Почобута затримали 25 березня 2021 року у Гродно, журналіст є фігурантом розслідування, яке влада вела проти неофіційного «Союзу поляків» Білорусі. 

Зокрема, проти голови «Союзу поляків» Анжеліки Борис та низки його членів влада порушила справу через «розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі і реабілітацію нацизму».

Правоохоронці стверджують, що члени «Союзу поляків» у 2018 році провели в Гродно і Гродненській області низку «незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Великої Вітчизняної війни». 

Після затримання Почобута тримали у СІЗО Мінська, Жодіно та Гродно. Також журналіста неодноразово відправляли до карцеру, хоча він має серйозні проблеми зі здоров'ям. Правозахисники визнали Почобута політичним в'язнем.

Білоруські правозахисники центру «Вясна» нагадують, що журналістові пропонували виїхати за кордон в обмін на волю. Однак писати прохання про помилування на ім'я самопроголошеного президента Лукашенка Почобут відмовився.

У 2021 році Почобут був нагороджений польською медаллю «За свободу слова». 16 січня 2023 року МЗС Польщі поширило заяву, в якій назвало звинувачення проти Почобута хибними та політично мотивованими.  

З 2020 року, після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко, у Білорусі тривають репресії. Захід результати цих виборів не визнав.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни, читайте за посиланням.

Скриншот відео: БелТА/«Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2185
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду