Лукашенко відмовився помилувати росіянку Софію Сапегу, затриману з блогером Протасевичем

Лукашенко відмовився помилувати росіянку Софію Сапегу, затриману з блогером Протасевичем

11 Січня 2023
1355
11 Січня 2023
13:34

Лукашенко відмовився помилувати росіянку Софію Сапегу, затриману з блогером Протасевичем

1355
У травні її засудили до шести років за нібито адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі».
Лукашенко відмовився помилувати росіянку Софію Сапегу, затриману з блогером Протасевичем
Лукашенко відмовився помилувати росіянку Софію Сапегу, затриману з блогером Протасевичем

Комісія при самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку відмовила в помилуванні засудженій громадянці Росії Софії Сапезі, яку затримали разом із білоруським опозиційним блогером Романом Протасевичем. Про це повідомив ВВС її адвокат Антон Гашинський.

За його словами, наразі захист підготує клопотання про передачу Софії для відбування покарання до Росії. Якщо це станеться, її може помилувати російський президент.

«Так, настав 2023 рік, а шлях став не менш важким. Я отримала відповідь 4-го і знаєш, нічого не відчула. Мені настільки незрозумілі зараз свої почуття, це навіть моторошно. Сприйняла за потрібне чи просто роблю вигляд не знаю. А може, я просто не вірю, що так буває?», – написала Софія у листі батькам, розповіла видання її мати Ганна Дудич.

Як розповів BBC адвокат Гашинський, Сапєга подала прохання про помилування Лукашенку у червні 2022 року через адміністрацію колонії ІЧ-4, де вона відбуває покарання. У вересні адміністрація колонії дала позитивний висновок щодо її клопотання.

Однак комісія з питань помилування при президенті Білорусі відмовилася рекомендувати Лукашенку помилувати Софію. За словами адвоката, до комісії входять понад десять осіб, в тому числі керівники Верховного суду та генеральної прокуратури, представники КДБ та колегії адвокатів Білорусі. Рішення комісії приймаються простим голосуванням – рекомендувати Лукашенку помилувати ув'язненого чи ні.

Втім, сам Олександр Лукашенко влітку минулого року заявляв, що готовий передати Сапегу до Росії для відбування покарання: «Шкода дівчинку. Треба питання це вирішувати. Вона ж росіянка. У нас є практика. Ми можемо російського громадянина передати до Росії. Нехай вона там відбуває термін. Або вони що хочуть, там роблять. Думаю, для неї наука велика», – сказав тоді Лукашенко.

У 2021 році Сапегу затримали разом із опозиційним журналістом Романом Протасевичем в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня 2021 року Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

6 травня 2022 року Сапегу засудили до шести років позбавлення волі за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі» (вирок вона не оскаржувала, 17 травня він набув чинності). 

Згодом її позбавили посвідки на проживання у Білорусі. Правозахисники повідомляли, що перед цим Сапегу позбавили можливості бачитися з рідними. Зараз Сапега відбуває термін у гомельській колонії.

У червні Сапега попросила самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про помилування. Згодом батько засудженої погасив призначений судом штраф у 175 тисяч білоруських рублів (близько 67 тисяч євро), що формально відкрило шлях до її помилування або передачі Росії.

Фото: Белта

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду