У Білорусі засудили журналіста до трьох років колонії за «образу президента»

У Білорусі засудили журналіста до трьох років колонії за «образу президента»

23 Березня 2023
893
23 Березня 2023
15:45

У Білорусі засудили журналіста до трьох років колонії за «образу президента»

893
Геннадій Мажейко вже відсидів два роки й три місяці, йому залишилося провести за ґратами ще дев'ять місяців.
У Білорусі засудили журналіста до трьох років колонії за «образу президента»
У Білорусі засудили журналіста до трьох років колонії за «образу президента»

У Білорусі засудили журналіста, колишнього кореспондента «Комсомольської правди у Білорусі» Геннадія Мажейка до трьох років колонії загального режиму за «розпалювання ворожнечі» та «образу президента». Саме такий термін просив для нього прокурор, повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода».

Вирок оголосила суддя Мінського міського суду Тетяна Фальковська.

Півтора року позбавлення волі Мажейко отримав за частиною 1 статті 368 Кримінального кодексу («образа президента») Геннадій, два з половиною роки — за статтею 130 («розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі»). Загалом – три роки колонії загального режиму.

Геннадія Мажейка затримала 1 жовтня 2021 року Федеральна служба безпеки Росії в аеропорту Москви та вивезла до Білорусі.

Суд над колишнім кореспондентом «КП у Білорусі» розпочався 1 грудня, але в суді оголосили досить великі перерви для проведення додаткових експертиз.

Спочатку Мажейка звинувачували за ч. 1 ст. 130 у розпалюванні расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі за публікацію на сайті kp.by короткої розмови з колишньою однокласницею Андрія Зельцара, який загинув у перестрілці з кадебістами. Дівчина схарактеризувала Зельцара позитивно. Допис пробув на сайті кілька хвилин. Наступного дня сайт kp.by заблокували, а незабаром паперова версія газети перестала виходити.

Потім Мажейку додали ще одну кримінальну статтю — 368 ч. 1 («образа президента»). Під час обшуку у квартирі знайшли диктофон, а також робочий запис зустрічі з депутатом Палати представників Валерієм Воранецьким 2020 року, де чийсь голос вигукнув репліку на адресу Лукашенка.

Обвинувачення стверджує, що цей голос належав Геннадію. Адвокат з колегами знайшли відеозапис засідання, на якому видно, що промову виголошував сивий чоловік середніх років, а не Мажейко, який мовчки працював за ноутбуком. Уже в березні двоє експертів повідомили суду, що «певних підтверджень ідентичності голосу немає». Адвокати наполягали на проведенні повторної судово-фаноскопічної експертизи, однак суддю Фальковську це не переконало.

Геннадій Мажейко вже відсидів два роки й три місяці (з урахуванням того, що одна доба в СІЗО зараховується за півтори). Йому залишилося відсидіти ще дев'ять місяців.

На оголошенні вироку були присутні журналісти державних телеканалів «БТ» та «ОНТ», однак їм заборонили знімати в залі.

Раніше, 17 березня суд у Мінську присудив по 12 років колонії колишній гендиректорці ООО «Тут Бай Медіа» Людмилі Чекіній і колишній головній редакторці художньо-редакційного відділу tut.by Марині Золотовій. 

Суд Ленінського району Мінська 3 березня засудив білоруського правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Алеся Бяляцького до 10 років колонії. 

Нещодавно ув’язнений у Білорусі журналіст «Радіо Свобода» Ігор Лосік скоїв спробу самогубства. За даними правозахисників, Лосік тривалий час голодував у колонії, а потім порізав собі руки та шию. Ігоря врятували та відправили до медсанчастини.

Фото: rebeltv.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
893
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду