RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico

RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico

21 Липня 2022
3736
21 Липня 2022
09:00

RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico

3736
Невідомі самі по собі ресурси отримали значну популярність саме через просування в соціальних мережах або через пошук Google.
RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico
RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів – Politico

Російська державна пропагандистська компанія RT уникає накладених Євросоюзом санкцій, створюючи десятки копій своїх сайтів, пише Politico.

Згідно з дослідженням британського Інституту стратегічного діалогу, загалом було створено понад сто копій сайтів RT, деякі з яких рекламувалися офіційними обліковими записами російського мовника у соцмережах.

Дослідники виявили 12 сайтів, переважно німецькою чи іспанською мовами, які були точними копіями RT Deutsch або RT en Español. Їхні IP-адреси та ідентифікатори Google Analytics були безпосередньо пов’язані з державною компанією RT. Ще п’ять сайтів також були «дзеркалами» сайтів RT, які перебувають під санкціями, але не розміщувалися на серверах, пов’язаних із Москвою. Ще 112 сайтів-агрегаторів новин публікували контент RT разом із контентом західних медіаорганізацій, найімовірніше, щоб отримати гроші від онлайн-реклами.

У твіттері обліковий запис RT en Español, який має мільйони підписників, закликав користувачів відвідувати його нові іспаномовні сайти, котрі, власне, й обходять санкції ЄС. Загалом дописи з посиланнями на ці афілійовані сайти чотирма основними європейськими мовами 50 000 користувачів Twitter поширили понад 450 000 разів у період з лютого по червень 2022-го, згідно з даними CrowdTangle, аналітичної компанії соцмереж, що належить Meta.

Згідно з висновками дослідників, у Facebook ці сайти також з’явилися в більш ніж 1200 публічних групах із десятками мільйонів підписників.

Усі ці сайти-копії станом на 19 липня були доступними на території ЄС. Невідомі самі по собі ресурси отримали значну популярність саме через просування в соціальних мережах або через пошук Google.

У Google після запиту Politico видалили з результатів пошуку декілька копій сайтів RT.

Нагадаємо, 2 березня Євросоюз заборонив мовлення RT та Sputnik через те, що Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3736
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду