За рік війни віра у перемогу серед українців зросла до 95%, – опитування

За рік війни віра у перемогу серед українців зросла до 95%, – опитування

22 Лютого 2023
1535
22 Лютого 2023
11:12

За рік війни віра у перемогу серед українців зросла до 95%, – опитування

1535
«Рейтинг»: У 2021-му в перемогу над Росією вірило 56% українців.
За рік війни віра у перемогу серед українців зросла до 95%, – опитування
За рік війни віра у перемогу серед українців зросла до 95%, – опитування

За рік повномасштабного вторгнення РФ віра у перемогу над російськими загарбниками серед українців зросла з 56% у 2021-му до 95% станом на лютий 2023 року. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

За даними дослідження, ще напередодні широкомасштабного вторгнення РФ, у січні 2022 року, 58% опитаних були впевненими у тому, що у разі нападу Україна зможе відбити агресію Росії. При цьому за перші три дні повномасштабної війни цей відсоток впевнених у перемозі України зріс до 88%, а наразі, у лютому, становить 95%.

Більшість (63%) вважають, що для перемоги потрібно пів року чи більше.

Головною емоцією, яку відчувають респонденти, думаючи про Україну, є гордість. Внаслідок повномасштабного вторгнення і спротиву українського народу цей показник виріс більш ніж вдвічі – з 34% у 2021 році до 75% у 2022-му.

Крім того, війна сприяла підвищенню довіри до державних інституцій. Зокрема, довіра до Збройних сил України зросла з 65 до 97%, до президента – з 36 до 90%.

За даними опитування, за рік війни 22% українців перейшли на постійне або часте використання української мови. Зокрема, 45% серед російсько- та двомовних почали частіше говорити українською, 18 – постійно, 17% – часто. За останніми даними, 60% розмовляють українською мовою вдома, що є найвищим показником, починаючи з 2012 року.

Також одним з прямих наслідків російського вторгнення стало зростання євроатлантичних настроїв українців. Тут, за словами соціологів, фіксуються рекордні показники за всю історію країни. На сьогодні 87% опитаних підтримують вступ України в Європейський союз, 86% – в НАТО.

У дослідженні також вказано, що на початку повномасштабного вторгнення 44% українців довелося тимчасово розділитися зі своєю сім’єю. Через рік таких лише 21%. Більшість тих, кому довелося розділитися з родиною, пройшли це випробування, а у 20% стосунки навіть покращилися.

Дослідження проводилось 4-5 лютого 2023 року у три етапи. В опитуванні взяли участь респонденти віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих і територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок.

Нагадаємо, за даними КМІС, станом на грудень 2022 року, попри тиск і ракетний терор Росії, 85% українців не готові йти на територіальні поступки агресору. Порівняно з вереснем ці показники практично не змінились, що засвідчує стійку неготовність українців до компромісів з ворогом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1535
Читайте також
25.02.2023 10:00
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
1 946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду