ФСБ звинувачує громадянина України та «українські спецслужби» у вбивстві пропагандиста Татарського

ФСБ звинувачує громадянина України та «українські спецслужби» у вбивстві пропагандиста Татарського

13 Квітня 2023
1131
13 Квітня 2023
13:01

ФСБ звинувачує громадянина України та «українські спецслужби» у вбивстві пропагандиста Татарського

1131
У причетності до події звинувачують і «російських опозиціонерів, які переховуються за кордоном».
ФСБ звинувачує громадянина України та «українські спецслужби» у вбивстві пропагандиста Татарського
ФСБ звинувачує громадянина України та «українські спецслужби» у вбивстві пропагандиста Татарського

Російська Федеральна служба безпеки заявила, що вбивство колаборанта і пропагандиста Максима Фоміна («Владлена Татарського») організував громадянин України Юрій Денисов та «українські спецслужби». Про це пише «Українська правда» із посиланням на повідомлення у телеграмі прокремлівського видання «РИА Новости».

«Організаторами теракту в Петербурзі, внаслідок якого загинув Владлен Татарський, були українські спецслужби та їхня агентура, зокрема російські опозиціонери, які переховуються за кордоном.

Вбивство Владлена Татарського спільно з Дар'єю Треповою готував громадянин України Юрій Денисов, який за допомогою сервісу доставки через посередника передав їй вибуховий пристрій», — йдеться у повідомленні.

Як стверджують окупанти, Денисов прибув із Києва в лютому через територію Латвії в московський регіон, де збирав відомості про Татарського. Нібито після теракту 3 квітня Денисов вилетів із Росії транзитом через Вірменію до Туреччини.

«Ініційовано процедуру оголошення його у міжнародний розшук», — повідомляє «РИА Новости».

Серед фотографій, які опублікували росіяни, — знімок документів Денисова, якого вони звинувачують у причетності до вбивства. Згідно із опублікованим фото, посвідчення водія чоловік отримав у Торезі Донецької області, який перебуває в окупації з 2014 року. 

Дар’я Трепова вчинила теракт у Петербурзі внаслідок неодноразових закликів Волкова та Жданова, керівників Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального (обидва визнані «іноагентами», як і ФБК, який заборонено у Росії), до підривної діяльності, повідомила ФСБ.

2 квітня у Санкт-Петербурзі у кафе «Стрит-бар» стався вибух, внаслідок чого загинув російський «воєнкор» Владлен Татарський, у якого там був творчий вечір.

Була затримана Дар'я Трепова, яку називають виконавицею вбивства. Вона є активною прихильницею Фонду боротьби з корупцією. 

Владлен Татарський — це псевдонім колаборанта Максима Фоміна, який родом з Макіївки. До початку російсько-української війни Фомін декілька років провів у в'язниці в Горливці за грабіж, але 2014 року опинився на свободі після того, як тюрма потрапила під обстріл. Він долучився до збройних формувань бойовиків, воював, зокрема, під керівництвом Ігоря Безлера, потім «був змушений перейти на службу» в підрозділ терористичної організації «ЛНР».

З початку повномасштабного вторгнення Фомін-Татарський набув популярності завдяки дописам про війну, у яких він підтримував російську армію. Перебував під санкціями України за поширення російської пропаганди та виправдання агресії РФ проти України. Закликав завдавати ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі, щоб «не працювали лікарні й померло більше українців».

Національний антитерористичний комітет РФ заявив, що скоєний 2 квітня в Санкт-Петербурзі «теракт» щодо Владлена Татарського був спланований «українськими спецслужбами» із залученням «агентури» з-поміж осіб, які співпрацюють із Фондом боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального.

До ліквідації російського пропагандиста Татарського можуть бути причетні сили всередині Росії, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Це вбивство могло бути задумане як попередження керівнику «ПВК Вагнер» Євгенію Пригожину, який дедалі більше критикує Кремль та навіть демонструє зацікавленість йти в президенти РФ.  

Фото: Contributor / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду